Klart ja i Irland

Det irske folket har sagt et «ettertrykkelig ja» til EU-utvidelsen ved å godkjenne Nice-traktaten, sier en triumferende irsk statsminister. Nei-siden innser nederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lørdagens positive beslutning fra det irske folk er et «ettertrykkelig ja» til EU-utvidelsen og en varm velkomst til våre europeiske venner i Sentral- og Øst-Europa og øyene i Middelhavet, erklærte statsminister Bertie Ahern.

Ahern erklærte seg nærmest som seierherre før alle stemmene var talt opp.

Resultater fra samtlige 42 valgkretser viste at 62,89 prosent av irene hadde stemt ja, mens 37,11 prosent sa nei Nice-traktaten, det politiske grunnlaget for EU-utvidelsen. En offisiell kunngjøring av resultatet var ventet senere søndag.

Dette innebærer en svingning i velgermessen på over 20 prosent fra nei til ja i forhold til fjorårets folkeavstemning. Da overrasket Irland resten av Europa ved at 54 prosent stemte nei.

EU-kommisjonen karakteriserte resultatet som et meget viktig skritt på veien mot EU-utvidelse, selv om mye fortsatt gjenstår før utvidelsen er en realitet.

Innså nederlag

Nei-siden erkjente raskt at det gikk mot nederlag.

- Det går mot et ja-flertall på 60 prosent, sa nei-partiet Sinn Feins valgkampsjef Daithi Doolan til NTB.

- Jeg er ikke overrasket over at det går mot tap i avstemningen når man tar i betraktning at både regjeringen, flere av opposisjonspartiene, fagbevegelsen og ikke minst pressen har kjørt en massiv kampanje mot oss som representerer vanlige folk, sa han.

De grønnes leder Trevor Sargent, sentral nei-talsmann, var heller ikke overrasket.

- Velgerne er forsynt med et sammensurium av skrekkbilder ved et nytt irsk nei, sa han, med henvisning til ja-sidens påstander om at et nei ville koste både irske arbeidsplasser og innflytelse i EU-systemet.

- Avvist løgnene

Ja-siden svarte at det irske folk tvert om hadde avviste nei-sidens «løgner».

- Resultatene demonstrerer at det irske folk har avvist løgnene om at et ja-flertall ville bety at Irland taper sin nøytralitet, sier Conor Lenihan fra regjeringspartiet Fianna Fail til NTB.

Politiske analytikere forklarer ja-flertallet dels med at det flotte høstværet lørdag trakk flere velgere til urnene. Valgdeltagelsen i Irland lå an til å bli rundt 50 prosent. Dette er betydelig høyere enn i fjor, da frammøtet var svake 34,5 prosent.

I tillegg har ja-siden vært mer på hugget i årets valgkamp. I fjor ble statsminister Bertie Ahern beskyldt for å sove seg gjennom valgkampinnspurten og å våkne til et mareritt på opptellingsdagen.

I år har ikke Ahern våget å ta et ja for gitt, og ja-siden har gått fra hus til hus i Irland og argumentert for et ja.

Sikrer EU-utvidelsen?

EUs ledelse mener en irsk ratifisering av Nice-traktaten er nødvendig for at ikke utvidelsen av EU med ti land fra 2004 skal kjøre av sporet. Traktaten består av et innviklet sett av reformer som skal forberede EUs institusjoner på utvidelsen.

EU-lederne i Brussel trakk et lettelsens sukk etter at ja-resultatet var klart.

- Irland gir grønt lys for EU-utvidelsen, sa EU-kommisjonens president Romano Prodi, og karakteriserte resultatet som en stemme for fred, for et samlet Europa, og et endelig farvel til «en tragisk periode» med et Europa delt i øst og vest.

Optimisme

Polens president Aleksander Kwasniewski gledet seg også over det solide ja-flertallet.

- Jeg er takknemlig for at irske myndigheter har gjennomført en solid kampanje, og for at EU har lyttet til det irske folkets bekymring, sa han.

Polen er det suverent største av de ti søkerlandene.

Litauens utenriksminister Antanas Valionis hilser også ja-flertallet velkommen.

- Nå er det ikke flere hindringer igjen for EU-utvidelsen. Vi håper EU-toppmøtet i København 12. desember kan sette sluttstrek for medlemskapsforhandlingene, slik at vi kan oppnå EU-medlemskap fra tidlig 2004, sier han.

De ti landene som håper å bli med i EU fra 2004 er Estland, Latvia, Litauen, Polen, Slovenia, Slovakia, Tsjekkia, Ungarn, Malta og Kypros.

(NTB-Bård Idås)

Bildetekst(er):

Irlands statsminister Bertie Ahern smiler, etter at han kan konstatere at hans landsmenn med solid flertall har sagt ja til Nice-traktaten, og dermed fjernet en viktig hindring for den planlagte EU-utvidelsen. (Foto: Jeff J. Mitchell, Reuters/SCANPIX) (Breddebilde)