- Klart jeg heier på Norge

- Klart jeg håper Norge vinner EM. Det ville vært fantastisk. Norge kan slå alle lagene på en god dag, det har vi vist før, sier Smart Club-kongen Atle Brynestad (46) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EMs smarteste?

- Vi har ordnet det sånn at dette går greit. Ved en seier blir det folkefest, og da er det bare moro hvis medlemmene våre kommer for å hente flere titalls millioner kroner, sier Brynestad, og legger til:

- Men jeg kan ikke si hvordan vi har ordnet dette.

Uten hjelp fra verken arv eller innflytelsesrike venner bygde Atle Brynestad seg opp en raskt økende formue fra han nesten bare var en guttunge. Han ble milliardær, gikk nesten konkurs, men ble milliardær igjen. I dag eier han blant annet Smart Club og Hadeland Glassverk.

- Hardt arbeid

- Det kreves masse arbeid. Ingen må tro at ting kommer lett. Man må få med seg bra medarbeidere, sier Brynestad om oppturene.

Og om nedturen på slutten av 80-åra. - Jeg ser ikke så mye tilbake, er mest opptatt av dagen i dag. Det går opp og ned i de fleste bransjer. Døgnet har et begrenset antall timer, det handler om beinhard prioritering. Brynestad blir kalt «Askeladden» og skal i sommer feire tiårsbryllupsdag med sin skuespillerprinsesse Linn Stokke. Den gang inviterte de til storslått bryllup i Venezia. Festen, som ble holdt på et av Brynestads luksusskip, kostet flere millioner kroner. Gjestene ble brakt til gildet i et chartret fly.

- Vi får vel finne på noe, sier Brynestad om den kommende bryllupsdagen.

Åtte barn

I dag bor paret sammen med sine til sammen åtte barn i Holmenkollen i Oslo. - Vi spiller mye fotball sammen i familien, nesten hver dag. Det er en fin sport, man lærer både individuelt spill og samspill, sier Smart-kongen som har sprøytet penger inn i fotballklubben Lyn i Oslo. Han gleder seg like mye til mandagens kamp mellom Lyn og Skeid som til dagens mellom Norge og Italia. Eventyret om Brynestad startet alt i 1970. Den da 16 år gamle gutten startet motebutikk med søsteren sin i et nedlagt bakeri i Bærum.

- Jeg skjønte at det var et udekket marked, siden vi gikk tomt.

Unge Atle ante råd: Han annonserte etter noen som kunne strikke gensere, og en gammel sydame i et lokale ved Akerselva svarte.

Startet med strikking

- Der kom jeg i snakk med ham som styrte strikkemaskinen. Han kom snart til å miste jobben sin fordi stedet skulle nedlegges. Vi inngikk en avtale: Han lærte meg både strikke- og symaskin. Når jeg hadde laget og solgt så mange at jeg fikk råd til å ansette én person, skulle det bli ham. Slik gikk det - på en gammel strikkemaskin fra 1930. Det ble starten på Knit Motestrikk som raskt vokste. I 1978 gjorde han sin første eiendomsinvestering i Asker. 30 år gammel kjøpte han seg inn i Christiania GlasMagasin. Eventyret fortsatte med oppkjøp og investeringer.

Men de økonomiske tidene mørknet i Norge - også for gullgutten. I 1988 gikk alle hans tre industribedrifter i systemet Made In med tap. I samme periode gikk hans daværende samboerforhold dukken.

Men lykken snudde så smått. Først møtte han sin Linn. Deretter ryddet han opp i gjelda.

I 1995 betalte eventyrgutten 3,5 millioner kroner for retten til å handle i et lager. Smart Club er navnet - stikkordet er suksess.

BRYLLUPSDAG: Atle Brynestad blir kalt Askeladden og skal i sommer feire ti års bryllupsdag med Linn Stokke.