- Klart jeg stemmer på broren min

Ninni velger Ap, kona Ingrid kan ta fire nye år.

FAMILEN STØTTER JENS: Dagen før valgdagen får Jens Stoltenberg besøk av Ninni og Thorvald i hagen til statsmininsterboligen.- Jeg har ikke alltid stemt Ap, men i år stemmer jeg på broren min, sier Ninni.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAMILEN STØTTER JENS: Dagen før valgdagen får Jens Stoltenberg besøk av Ninni og Thorvald i hagen til statsmininsterboligen.- Jeg har ikke alltid stemt Ap, men i år stemmer jeg på broren min, sier Ninni. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien stilte opp og støttet Jens Stoltenberg på hans siste valgkampdag. Søsteren Ninni stemmer på Jens i dag, mens kona sier valget er hemmelig.

Støtter Jens - Jeg støtter ham jo i den jobben han gjør, men jeg sier ikke hva jeg stemmer. Det er et prinsipp, sier Schulerud som er underdirektør i Utenriksdepartementet.

Hun lar seg heller ikke lure til å svare på om hun ønsker at han mister statsministerjobben så de kan få mer tid sammen.

- Nei, det blir feil å si. Det har gått bra i åtte år, og jeg skal nok klare fire til, sier Schulerud diplomatisk.

- Det er veldig hyggelig å ha med Ingrid. Jeg har sett altfor lite til henne i valgkampen, sier Stoltenberg på vei til stemmelokalet, Uranienborg skole.

Pappa Thorvald har reist land og strand rundt for Jens og Ap også i denne valgkampen. Han er optimist og tror på valgseier.

Plan: Makt I går avsluttet Jens Stoltenberg en flere ukers intens valgkamp i vakkert sensommervær ved Sognsvann i Oslo. Stoltenberg levner ingen tvil: Hvis Erna Solbergs borgerlige prosjekt bryter sammen, er han og Ap klar for å ta regjeringsansvar. Helt på tampen av valgkampen legger ikke Jens Stoltenberg skjul på sin plan B: Dersom de rødgrønne mister makten, og de borgerlige mislykkes nå eller etter ei tid, er et stort Ap rede til å styre landet, med det parlamentariske grunnlag og i den konstellasjon som byr seg.

Dominerende Frp - Grunnen til at jeg sier det så klart nå, er at det er blitt tydeligere og tydeligere gjennom valgkampen, at Venstre og KrF sier de vil gå inn i en regjering der Frp blir et dominerende parti. Da er det enda viktigere å få et sterkt Ap.

Hovedmålet vårt er å vinne valget med SV og Sp, men vinner de borgerlige, er det de som bestemmer hva som skjer. Og vi har jo sett fra historien at borgerlige regjeringer går i oppløsning: Det skjedde med Borten-regjeringen i 1971, Willoch-regjeringen i 1986, Syse-regjeringen i 1990 og Bondevik-regjeringen i 2000.

Kan tape Dagen før valget holder fast på hovedplanen: Å vinne valget med SV og Sp. Men han innrømmer at det kan bli borgerlig seier. Håpet er at budskapet om at Ap kan ta makt uansett i løpet av perioden, er at velgere som vurderer et av de ikke-sosialistiske partiene, men som ikke vil ha Frp med på lasset, hopper over til Ap.

INNSPURT: Etter en sykkeltur i Nordmarka var det innspurt med roseutdeling ved Sognsvann for Jens Stotlenberg. Her er det søstrene Kamilla (10) og Ida (21/2) som får en prat med statsministeren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNSPURT: Etter en sykkeltur i Nordmarka var det innspurt med roseutdeling ved Sognsvann for Jens Stotlenberg. Her er det søstrene Kamilla (10) og Ida (21/2) som får en prat med statsministeren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Et stort Ap er alltid beredt til å ta ansvar. Hvis de borgerlige vinner, da bestemmer de, men hvis det ender i kaos, er vi klare. Men da må Ap være så stort som mulig, sier Stoltenberg.

Rødgrønn historie I morgen kan den rødgrønne alliansen være historie. Men Stoltenberg tror SV og Sp forstår betydningen av et stort Ap i front med en Frp-dominert regjering.

Etter en halvannen times sykkeltur i Nordmarka i et vakkert og varmt seinsommervær, stilte Stoltenberg på stand, delte ut roser, stilte opp på Iphone-bilder og i intervjuer for siste gang i denne valgkampen. Der dukket pappa Thorvald opp. Sammen pratet de med turgjengere, laget et nytt Facebook-intervju og hilste på kjente og ukjente. Særlig Thorvald traff mange å prate med. Følget stoppet opp.

Typisk Thorvald - Det er typisk Thorvald. Alt Thorvald gjør, tar så lang tid! Å gå i butikken med han, tar tre timer, klager og fleiper Jens.

Thorvald har reist landet rundt i valgkampen, som er hans 27. i rekken.
- Man må aldri gi opp. Hvordan skulle jeg overlevd så mange år i internasjonal politikk med så mange skuffelser? Og i narkotikapolitikken som er stappfull av skuffelser? Nei, man må aldri gi opp, slår Thorvald fast.

Men han er skuffet over KrF og Venstre som i år har gått over til de blå. Hva han frykter med et høyrestyrt Norge?

- Ja, hadde vi enda visst det. Jeg tror ikke høyrepartiene selv vet det. Jeg vil heller fokusere på hva vi kan glede oss over med en fortsatt rødgrønn regjering, sier Thorvald.

Ninni på besøk Etter en times tid ved Sognsvann er det hjem til statsministerboligen for en lien pause. Der får Jens besøk av søsteren Ninni, som kommer fra Protestfestivalen i Kristiansand. Også Thorvald dukker opp i hagen, og Jens i fritidsklær kommer med kaffekanne og kopper.

- Jeg har ikke alltid stemt Ap, men det er lett å stemme i år. Jeg må jo stemme på broren min, sier Ninni.

Stemmer for Karljohn I vår mistet hun mannen sin, Karljohn Sivertzen. Han var ihuga Ap-velger.
- Han var veldig engasjert, og fikk overbevist folk. Så i år må jeg også stemme for Karljohn, sier Ninni.
- Karljohn var rådgiver for Bjarne Håkon Hanssen, supplerer Jens.
  Kvinner for Jens Stoltenberg sier han er fornøyd med valgkampen. I dag er det velgernes tur.
- Vi har gjort en formiddabel valgkamp. Vi har mobilisert, og gått fram. Jeg har gjort det jeg kan, men vi må mobilisere helt fram. Hver stemme avgjør, sier Stoltenberg.

Dagbladet skrev i går at det først og fremst er mannlige velgere som har sviktet Stoltenberg siden 2009, og som han må kapre tilbake.
- Vi ønsker både kvinnelige og mannlige velgere, vi. Men det hadde jo gått an å vinkle den saken i Dagbladet på at kvinnelige velgere velger Jens, foreslår Stoltenberg.

Orden i økonomien - I din sluttappell i partilederdebatten på TV2 fokuserte du på økonomisk styring, hvorfor valgte du det temaet?

- Fordi det er lett å glemme hvor viktig det er å holde orden i økonomien, for jobbene, for boligrenta til folk, og for at vi ska ha råd til framtidas pensjoner. Vi må ikke ta orden i økonomien som en selvfølge fordi det har gått bra hittil. Vi må hindre alvorlige feil, sier Stoltenberg.

 
STØTTE: Etter å ha avgitt stemme ved Uranienborg skole måtte Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud svare på spørsmål fra norsk og internasjonal presse. Ingrid svarer av prinsipp ikke på hva hun stemmer, men sier hun støtter mannen sin i den jobben han gjør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTE: Etter å ha avgitt stemme ved Uranienborg skole måtte Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud svare på spørsmål fra norsk og internasjonal presse. Ingrid svarer av prinsipp ikke på hva hun stemmer, men sier hun støtter mannen sin i den jobben han gjør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer