Klart nei til USAs krig mot Irak

Nordmenn er totalt imot et rent USA-angrep mot Irak. 44 prosent er imot et amerikansk soloraid mot Saddam Husseins regime. 41 prosent støtter et angrep bare hvis det skjer i regi av FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare ni prosent støtter et USA-angrep uten FNs støtte.

- Tallene viser at det norske folk har en sunn skepsis til et militært angrep på Irak, sier stortingsrepresentant Åslaug Haga (Sp).

Støtter FN

Hele 41 prosent av de spurte setter sin lit til FN, og støtter et angrep på Irak hvis verdensorganisasjonen står bak. Og 44 prosent vil ikke støtte et militært angrep under noen omstendighet.

AUFs nyvalgte leder, Eva Larsen, synes tallene gir et godt bilde av nordmenns motstand mot å støtte USA i et angrep på Irak. Dessuten mener hun at regjeringen har vært altfor feig.

- For det første er det gammeldags utenrikspolitikk å tro at krig fører til fred slik USA åpenbart tror. Den norske regjeringen burde ha sagt klart fra at Norge ikke støtter et angrep på Irak. Den skulle vist det samme motet som Tysklands statsminister Gerhard Schröder har gjort, sier hun.

- President George W. Bush bygde hele talen sin i FN på at Irak har brutt alle FN-resolusjonene og at man derfor hadde en moralsk rett til å sette inn militær makt. Det er en merkelig retorikk når vi vet at Israel har brutt FN-resolusjoner i 30 år. Saddam Hussein er en av de verste despotene, men så langt har ikke det irakiske folket hatt noen glede av FN-sanksjonene. En krig vil bli enda verre for dem, sier Eva Larsen.

Utenriksminister Jan Petersen er ikke overrasket over MMI- tallene:

- Denne undersøkelsen er likevel et skritt for langt fram i tida i forhold til bruk av militære midler, når 41 prosent sier de støtter USA i et angrep på Irak hvis FNs sikkerhetsråd godkjenner et slikt angrep. Hele poenget er å finne en løsning på konflikten uten å bruke militære midler. Prosessen som nå foregår i Sikkerhetsrådet, er å få inn våpeninspektørene uten at Saddam Hussein hindrer arbeidet deres. Det er dette som har vært siktemålet hele veien, sier Pettersen.

Kvinner mot

Åslaug Haga mener MMI-undersøkelsen viser at nordmenn har stor tillit til FNs sikkerhetsråd.

Haga mener utenriksminister Jan Petersen ikke var særlig klar i sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget. 55 prosent kvinner mot 32 prosent menn mener en Irak-krig ikke på noen måte kan støttes.