GNIR SEG I HENDENE: Butikksjef Heidi Fouganthin ved Nordby Supermarked er storfornøyd med at Norge øker avgiftene. - Det er bra for grensehandelen, sier hun. Norge øker skatter og avgifter på snus og tobakk i forbindelse med statsbudsjettet 2011. Mange tror at svenskehandelen vil øke. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/ Dagbladet
GNIR SEG I HENDENE: Butikksjef Heidi Fouganthin ved Nordby Supermarked er storfornøyd med at Norge øker avgiftene. - Det er bra for grensehandelen, sier hun. Norge øker skatter og avgifter på snus og tobakk i forbindelse med statsbudsjettet 2011. Mange tror at svenskehandelen vil øke. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/ DagbladetVis mer

- Klart nordmenn vil komme hit for å handle

Grensehandlerne venter tidenes harryhandel etter norske avgiftsøkninger på alkohol, snus og sigaretter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
SVINESUND (Dagbladet): Det er som vanlig travelt ved handelsstedet Nordby rett over grensa til Sverige. Kjøpeglade nordmenn kommer i busslaster og privatbiler for å handle billig mat.

- Vi er her for å handle flesk, sier Gunhild Lønvik fra Telemark. Hun er på busstur med venner fra Sauherad Pensjonistklubb. Målet er kjøttdisken på Nordby supermarked. -Det er masse penger å spare på flesk, dessuten har vi det moro i bussen, sier den glade gjengen.
 
Oddvar Fjellheim er også med jentene på handletur.

- Vi bryr oss ikke om at regjeringa øker avgiftene på snus og tobakk. Ingen av oss røyker likevel, sier Oddvar idet han laster en pose med flesk og tobakk inn i bussen.

- Røyken er til min svigerdatter, selv sluttet jeg for 25 år siden. Han er likevel forundret over at prisforskjellene er så store.

- Men tobakk er farlig, så det er greit at det koster, mener han.

Handelsstanden jubler Heidi Fouganthin er butikksjef på Nordby Supermarked. Hun gnir seg i hendene når hun får høre om den norske avgiftsøkningen.

- Høye avgifter i Norge er bra for oss som driver med grensehandel. Det er klart at nordmenn vil komme hit for å handle. Vi har billige varer og stort utvalg, forteller butikksjefen.

- Veiene er blitt gode og vi har gratis parkeringsplasser. Det er ikke rart at norske penger lekker over grensa, sier hun. Hun tror likevel ikke at handelslekasjen er noe stort problem for Norge som nasjon.

De fire store Tobakk, brus, frysevarer og ferskt kjøtt er varene som virkelig drar norske kunder til supermarkedet.

- Det er på disse varene prisforskjellen er størst, sier Fouganthin. Hun har allerede fylt kjøttdisken med juleribbe og regner med bra besøk nå i høstferien.

Og en god del nordmenn på svenskehandel benytter naturligvis anledningen til å fylle kvotene på Systembolaget også, når de først er på den siden av grensa.

Øker avgiften I sitt forslag til statsbudsjett foreslår regjeringen avgiftsøkning på snus, røyk og alkohol.. Det går fram av «Regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for 2011.»

Avgiften på snus og skrå økes med ti prosent utover vanlig prisøkning på to prosent, og avgiften på andre tobakkvarer økes med fem prosent.

Regjeringen vil ta inn 630 millioner kroner på å sette opp tobakksavgiftene. Samlet vil avgiftsøkningene på snus og andre tobakksvarer gi staten inntekter på nye 280 millioner kroner.

SNUSFORNUFTIGE PRISER: Med de nye avgiftene i Norge, blir det enda gunstigere å kjøpe snusen i Sverige.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/ Dagbladet
SNUSFORNUFTIGE PRISER: Med de nye avgiftene i Norge, blir det enda gunstigere å kjøpe snusen i Sverige. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/ Dagbladet Vis mer

Alkoholavgiftene økes også med fem prosent over prisjustering, noe som vil gi staten 350 millioner kroner ekstra i kassa neste år.

Når det gjelder økte avgifter på snus, røyk og alkohol i Norge påpekte finansminister Sigbjørn Johnsen under sin pressekonferanse at også Sverige har planer om å øke alkoholavgiften sin med 13 prosent.

- Øl og vin vil bli marginalt dyrere i Norge, brennevin billigere, sier Johnsen.

Noen jubler Det finnes også dem som jubler over økte tobakkspriser, og gjerne skulle sett dem enda høyere.

- Vi har sett at gutter helt ned i 15-årsalderen begynner å snuse, og jentene kommer etter. Det bekymrer oss, og det er derfor vi mener snusen bør bli enda dyrere enn det regjeringen nå foreslår, sier leder Tore Sanner i organisasjonen Tobakksfritt til Dagbladet.

Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) ventet avgiftshoppet på snus. Sirus har tidligere uttalt til Dagbladet at snus er 90 mindre helseskadelig enn røyk.

- At avgiftsøkningen på snus er størst er som forventet. Snusforbruket har vokst mest, særlig blant de yngste mennene hvor det er flere snusere enn røykere. En prisøkning kan gjøre det vanskeligere for denne gruppa å kjøpe snus, sier forsker Janne Scheffels i Statens institutt i Sirus.

BESTSELGER: Tobakk, brus, frysevarer og ferskt kjøtt er varene som virkelig drar nordmenn over grensa.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/ Dagbladet
BESTSELGER: Tobakk, brus, frysevarer og ferskt kjøtt er varene som virkelig drar nordmenn over grensa. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/ Dagbladet Vis mer