Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klart over grensen

Og det skjedde i de dager at de tok sin bil, kjørte til nabolandet og handlet vin, sprit og kjøtt, før de dro hjem igjen, hver til sin by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG ER EN MANN av folket. Torsdag gjorde jeg det annenhver østlending gjør et par ganger i året, ifølge statistikken. Jeg handlet med meg varer fra Sverige. Med svensk kone og familie i Stockholm har jeg selvsagt handlet der før. Litt vin, litt te, litt kyllingfilet og litt godis på veien hjem. Ikke annet. Vi har aldri hamstret. Egentlig har vi vært forundret over all skrikingen om handelslekkasje. Prisforskjellene har ikke vært større enn forskjellen på å sløse og å være nøktern.

MEN NÅ GA VI etter for omfattende medieoppmerksomhet om massiv lekkasje fra en nødstedt norsk handelsnæring. Vi tok en feriedag, utstyrte oss med kaffe på termos og opptinte boller fra fryseren, og la i vei mot svenskegrensen 106 kilometer fra vårt hjem. Det ligger til gjengjeld bare 300 meter fra nærmeste Rema 1000, som har egen bensinpumpe med blyfri 95-oktan for kr 7,20 per liter, en pris svenskene ikke matcher. Like forbannet dro vi i østerled, ens ærend for å kjøpe svensk julskinka, köttbullar og rött vin.

TURTELLEREN står på 135,7. Klokka er 08.57. Tenåringen er skysset på skolen. Vi glir ut på motorveien og følger fartsgrensene som om de var spritkvoter. Vi er lovlydige borgere. Vi lytter på «Nitimen» i P1. Grensehandlere lytter på P1. Uten denne turen ville jeg gått glipp av Ivar Medaas' «Gamle dampen» og kunnskapen om at nettopp denne dagen var Finlands nasjonaldag.

Det er blek, lettskyet vinterhimmel og snødekt mark. I veikanten, på andre siden av sikringsgjerdet, står ei elgku og leter etter en trygg trasé. Naturopplevelse!

Og ved min side, på andre siden av girspaken, sitter altså min kone. Endelig har vi litt tid sammen, i en travel hverdag. Hun ser fram til å kjøpe svensk julskinka, som altså skiller seg vesentlig fra den norskproduserte, og som bringer fram minner om hennes barndoms jul.

Slik sitter vi og finner argumenter for at dette uansett er en fin tur, samme hva fleskeprisene måtte være i Strömstad.

STRÖMSTAD ER KNAPT en messe verd vinterstid. Til å være en torsdag like før jul er det påfallende stille i gatene. Det er lett å finne parkeringsplass og forbausende få norske kjøttkunder på ICA og Konsum.

Men ett sted er det liv og røre. På Systembolaget, Strömstads store turistattraksjon. Her høres bare ett tungemål. Og her er stint. Vi betjener oss selv fra hyllene som i enhver annen taxfreebutikk. Hva koster denne vinen hjemme? Har du ikke med Polets prisliste? Hvor mye får vi ha med oss? To liter hver. Er det tre flasker? Men da bruker vi opp spritkvoten. Ingen sprit, da, nei. Absolut inte. Vi kan betale med norske, bruke Visa eller Accept. Systemets kurs er 116 svenske for 100 norske. «Det lønner seg å bruke kort,» sier en vennlig, erfaren kunde.

NORDBY KÖPCENTER ligger nærmere grensen. Der møter vi den største norske folkebevegelsen siden Nei til EUs glansdager. På parkeringsplassen er det bare norskregistrerte biler. NE fra Skien, JU fra Hønefoss, BP fra Oslo. Eid av nordmenn som tar Bohuslän tilbake via kjøttdisken. Ifølge statistikker fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon er hver tredje telemarking sporadisk svenskehandler. 40 prosent av alle Oslo-borgere er det. Tre av fire østfoldinger svikter jevnlig sine egne kjøpmenn.

EI MUS PILER mellom reolene i det svære mathuset. Men det skal mer til for å skremme nordmenn. Svenskehandelen bare øker. Etter at momsen på matvarer ble halvert i Norge i juli, steg nordmenns varekjøp i Sverige med 10 prosent. Vin- og spritsalget var over dobbelt så høyt i september i år som tilsvarende måned i fjor. Og avgiftene i Sverige sklir raskere nedover mot EU-nivå enn de norske. I mellomtida lager vi nordmenn stadig større høl i gjerdet.

Til sammen ble det registrert opp mot 3 millioner turer fra Østlandet til Sverige i andre halvår i fjor. I gjennomsnitt ble det handlet for 1260 kroner, 200 kroner mer enn året før.

VEL HJEMME klokka 14.51. Kilometertelleren er på 397,8. Tilbakelagt 262,1 kilometer, 22 liter bensin mindre på tanken. Ingen innførselskvoter er oversteget. En rask studie av kiloprisene på Rema viser at utvalgte og medbrakte svenske matvarer ligger på halve prisen. Medbrakt vin holder rundt 60 prosent av Polets priser. Det vi kjøpte i Sverige for 1300 kroner, ville kostet kr 2150 hjemme. Differanse: kr 850. Fratrukket bensin, bompenger og parkometer, blir innsparingen netto kr 600. Timefortjeneste: kroner 50. Ikke mye i den store sammenhengen.

Men stadig flere mener det er bryet verdt.

GRO HAR FÅTT rett i sin skrekkpropaganda fra EU-striden. Svenskegrensen er blitt en eneste lang handledisk. Hun bidro også sterkt til å gjøre oss til et folk av forbrukere. Vi tenker ikke på at vi ville tjent mer på å bruke tida på noe fornuftig hjemme. Eller på jobben. Eller på å komme oss hjem fra byen en fredagskveld med siste trikk istedenfor å støtte nattklubb- og drosjenæringen. Nei, vi har en iboende trang til å gå over grensen.

Hele Norges coronakart