FLERTALL: Dersom det var stortingsvalg i dag, ville Arbeiderpartiet og Senterpartiet fått 90 mandater på tinget, og de kunne dermed dannet regjering uten støtte fra noen andre partier verken til venstre eller høyre, viser TV 2-målingen.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FLERTALL: Dersom det var stortingsvalg i dag, ville Arbeiderpartiet og Senterpartiet fått 90 mandater på tinget, og de kunne dermed dannet regjering uten støtte fra noen andre partier verken til venstre eller høyre, viser TV 2-målingen.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Klart rødgrønt flertall på TV 2-måling

 - Ap og Sp kan danne regjering sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Kristelig Folkeparti og Venstre havner under sperregrensen på TV 2s mai-måling. Det betyr at Ap og Sp kan danne regjering sammen.

Dersom det var stortingsvalg i dag, ville Arbeiderpartiet og Senterpartiet fått 90 mandater på tinget, og de kunne dermed dannet regjering uten støtte fra noen andre partier verken til venstre eller høyre, viser TV 2-målingen.

Situasjonen er særlig alvorlig for Venstre, som får en oppslutning 2,8 prosent på målingen (-0,4). Partiet har ikke vært over sperregrensen på TV 2s målinger siden januar. Kristelig Folkeparti er under sperregrensen for andre måned på rad med 3,7 prosent (-0,2).

Går fram

Arbeiderpartiet går fram 4,2 prosentpoeng til 33,1 prosent etter å ha vært under 30-tallet i april. Sammen med Senterpartiets 15 prosent har de to partiene nå nesten halvparten av velgerne i ryggen. Men Senterpartiet går tilbake 0,8 prosentpoeng, og det er første gang på fem måneder at oppslutningen ikke øker for partiet.

Målingen er gjort av Kantar TNS Analyse og er basert på 973 telefonintervjuer mellom 3. og 9. mai. Resultatene er som følger (endring fra april i parentes): Ap 33,1 (+4,2), Høyre 23,6 (-0,5), Frp 11,6 (-0,6), KrF 3,7 (-0,2), Sp 15 (-0,8), SV 4,4 (-0,3), Venstre 2,8 (-0,4), MDG 2,1 (-1) og Rødt 1,7 (som sist)

Feilmarginen på målingen er mellom 1,2 og 3,2 prosentpoeng.

- Frp vinneren

På Aftenpostens meningsmåling i mai er Fremskrittspartiet den store vinneren med en framgang på 2,9 prosentpoeng til 16,1 prosent fire måneder før valget.

Samtidig havner både SV og Venstre under sperregrensen som er på 4 prosent.

De siste tre månedene har de rødgrønne partiene hatt ledelsen i Aftenpostens månedlige meningsmålinger , men den trenden kan nå være over. I målingen fra Respons Analyse i mai er bildet snudd. Nå er det et knappest mulig blått flertall med 85 mandater til de fire partiene på borgerlig side. Forklaringen er at SV havner under sperregrensen.

Idar Eidset i Respons Analyse som har utført målingen, peker på at hele tre partier står i fare for å havne under sperregrensen: SV, Venstre og KrF. Oppslutningen til disse tre blir helt avgjørende for hvem som ender med flertall.

- Vanskelig tid

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier hun tror revidert budsjett som ble lagt fram torsdag, kan være med på å gi regjeringspartiene drahjelp i månedene framover.

– Velgerne ser en regjering som har styrt godt gjennom en vanskelig tid. Nå lysner det i norsk økonomi, og det lysner raskere enn mange trodde, sier Jensen.

For Høyre og Arbeiderpartiet er det små utslag. Ap får 30,9 prosent og Høyre 23,9, en framgang på henholdsvis 0,4 og 0,3 prosent. Senterpartiet gjør en god måling med 11,4 prosent, men går tilbake 0,1 prosentpoeng.

Målingen er gjort av Respons Analyse og er basert på 1.000 telefonintervjuer mellom 5. og 10. mai. Resultatene er som følger (endring fra april i parentes): Ap 30,9 (+0,4), Høyre 23,9 (+0,3), Frp 16,1 (+2,9), KrF 4,4 (-1,3), Sp 11,4 (-0,1), SV 3,8 (-1,6), Venstre 3,4 (-0,2), MDG 2,6 (som sist) og Rødt 2,1 (-0,2)

Feilmarginen på målingen er mellom 2 og 3 prosentpoeng.

(NTB)