AstraZeneca- og Janssen-vaksinene

Klart signal til regjeringen

Overlege og professor Pål Andre Holme stiller seg bak ekspertutvalgets konklusjon, og sier det vil være «veldig dumt» av regjeringen å gå imot utvalget.

OVERLEGE: Overlege og professor Pål Andre Holme ved Rikshospitalet. Foto: Terje Pedersen / NTB
OVERLEGE: Overlege og professor Pål Andre Holme ved Rikshospitalet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

AstraZeneca- og Janssen-vaksinene bør ikke brukes i coronavaksinasjonsprogrammet, anbefaler regjeringens ekspertutvalg mandag. Samtidig fraråder FHI at Janssen-vaksinen benyttes i det aktive vaksinasjonsprogrammet. De har tidligere anbefalt at AstraZeneca-vaksinen tas ut av programmet.

Overlege og professor Pål Andre Holme ved Rikshospitalet omtaler utvalgets konklusjon som en meget klok beslutning.

- Dette var ikke uventet. I mine øyne kunne dette ikke hatt noe annet utfall, ut ifra det vi har sett i Norge med AstraZeneca. Vi har ikke data på Janssen-vaksinen, men likhetstrekkene er såpass store, sier han til Dagbladet.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Kunne ikke vært annet utfall

Holme understreker at utvalgets konklusjon var forventet fra hans side.

- Jeg stiller meg helt bak FHIs og utvalgets konklusjon.

Holme er medforfatter i en fagartikkel om bivirkningene av AstraZeneca-vaksinen. Artikkelen ble publisert i medisintidsskriftet New England Journal of Medicine i april. Der beskrev forskerne hvordan pasientenes sykdomsbilde utartet seg. Det ble også påvist sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og alvorlig blodpropp, lave nivåer av blodplater og blødninger.

ATRAZENECA: Helse- og omsorgsminister Bent Høie om AstraZeneca-vurderinger. Video: Dagbladet TV Vis mer

Forskerne har valgt å kalle tilstanden «vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni» (VITT).

- Sitter det igjen sterke inntrykk hos dere som har jobbet med disse VITT-pasientene?

- Definitivt. Det gjør det. Det er flere som ville dødd av vaksinering enn covid i de yngste aldersgruppene. Det kunne ikke vært noe annet utfall, sier han om uvalgets konklusjon.

Overlegen viser til Storbritannia, hvor det har vært rapporter om 242 VITT-tilfeller.

- Mange unge mennesker dør. Hos de yngste er Covid ikke så stor risiko for dem om de er friske fra før.

Klar beskjed

«Utvalget har gjort et stort og godt arbeid på kort tid. Regjeringen vil nå gå grundig gjennom rapporten og bruke den som beslutningsgrunnlag sammen med Folkehelseinstituttets anbefaling for å ta stilling til bruk av disse vaksinene», sa helse- og omsorgsminister Bent Høie da han mottok rapporten.

Holme er klar på hvilket signal han ønsker å sende til regjeringen.

- Det vil forundre meg om regjeringen går mot utvalget. Det ville vært veldig dumt.

Når regjeringen skal komme med en avgjørelse, er ikke fastsatt.

Høie påpekte også at det den siste tiden har kommet flere gode vaksinenyheter.

- Vi får flere og større leveranser av Pfizer-BioNTech-vaksinen, og studier har vist at man har svært god beskyttelse allerede tre uker etter første vaksinedose. Derfor har vi utvidet tidsintervallet mellom første og andre vaksinedose slik at flere blir raskere vaksinert. Til sammen er dette faktorer som gjør det mindre negativt å utelukke bruk av virusvektorvaksiner, sa Høie.

- En viss risiko

Det bør åpnes for å gi AstraZeneca- og Janssen-vaksinene utenfor vaksinasjonsprogrammet, anbefaler ekspertutvalget, som er delt i synet på kriterier. «Folk får gjøre som de vil», sier Holme.

- Men de må vite at disse vaksinene er forbundet med en viss risiko, sier Holme.

Flertallet i utvalget legger opp til en restriktiv ordning. De mener at dagens smittesituasjon i Norge tilsier at det bare unntaksvis vil være forsvarlig å tilby valgfrie virusvektor-vaksiner.

- Flertallet ga tilgang til vaksinen på veldig spesifikke premisser. I praksis vil det ikke være mange som får vaksinen frivillig, sa utvalgsleder Lars Vorland.

Et mindretall i utvalget mener imidlertid at vaksinene fra AstraZeneca og Janssen kan tilbys på resept til dem som ønsker det. De vektlegger at den enkelte selv er best i stand til å vurdere risikoen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer