Ser mot utlandet:

- Klart signal

Smitten øker i Norge og FHI anbefaler en tredje vaksinedose til enda flere etter positive resultater i Israel.

BOOSTERDOSE: Frode Forland i FHI håper en tredje vaksinedose kan minke smittetrykket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BOOSTERDOSE: Frode Forland i FHI håper en tredje vaksinedose kan minke smittetrykket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

WHOs Europa-sjef Hans Kluge uttrykte «stor bekymring» over smitteøkningen i Europa i en pressekonferanse torsdag denne uka.

- Vi er nok en gang episenteret av pandemien, sa Kluge på pressekonferansen, ifølge The Guardian.

Kluge mener smittehoppet i Europa skyldes at flere land de siste månedene har lettet på smitteverntiltakene, i tillegg til områder med fortsatt lav vaksinasjonsdekning.

Bekymringsfullt

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland, sier imidlertid at de bare er «litt» bekymret over smitteøkningen.

- Vi har økt bekymringsnivå, men jeg vil si vi bare er «litt» bekymret. Smittetallene nå har ikke samme konsekvens nå som tidligere i pandemien, i og med at vi har en god vaksinedekning i befolkningen, sier Forland til Dagbladet.

Per nå er 87 prosent av den norske befolkningen over atten år fullvaksinert.

Forland peker på høy smitteøkning i europeiske land med lav vaksinasjonsdekning.

- Det er bekymringsfullt da vi har mange arbeidsinnvandrere derfra, sier Forland.

CORONA: Kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, er misfornøyd med hvordan kommunens innbyggere har håndtert pandemien den siste tiden. Foto/video: NTB Vis mer

Fem anbefalinger

FHI sendte i går ut brev til kommunene om vurdering av tiltak. Forland mener det hovedsakelig vil være snakk om lokale tiltak framover.

Kommunene har blant annet fått en liste med anbefalinger FHI mener kommunene med høyt smittetrykk bør vurdere.

Forland håper god vaksinasjonsdekning sammen med anbefalingslisten skal være nok for å holde smitten under kontroll.

De fem punktene er:

1. Hold deg hjemme hvis du er syk. Test deg ved symptomer.

2. Hold avstand til andre der det er mulig. Gjerne hold 1 meter

3. Vurder bruk av munnbind hvor avstand ikke er mulig. Inneområder, kollektivtransport o.l.

4. Vurder innføring av hjemmekontor.

5. Oppfordre enkeltpersoner til å redusere antall nærkontakter.

Tromsø og Trondheim har allerede innført tiltak i form av de fem anbefalingene.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

Viser til Israel

Forland sier til Dagbladet at vi nå befinner oss i en fase hvor tiltak må testes ut på nytt nå når befolkningen blir vaksinert.

- Vi er enda ikke helt sikre på hvor mye vi trenger av tiltak i samfunnet for å holde smitten under kontroll. Det styres etter sykehusinnleggelser og belastning på helse- og omsorgstjenesten, sier Forland.

Han sier det er urovekkende at vi nå ser en økning i antall sykehusinnleggelser, men viser til Israel som ligger noen steg foran oss både med vaksinasjon og smittebølger.

Israel har hele tiden ligget langt foran de fleste andre land når det gjelder vaksinering. Forland viser til at smitten i Israel fort gikk ned etter at de fleste hadde fått tre doser.

Ifølge NTB har nå nesten av halvparten av befolkningen nå mottatt en tredje vaksinedose, og at smittetallene siden har holdt seg på et lavt nivå.

- Det sender klart ut et signal, sier Forland.

Anbefaler boosterdose

Forland sier at det kan tyde på at vaksinen kan ha noe avtakende effekt, spesielt for eldre.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, skriver på en mail til Dagbladet at flere studier viser redusert antistoffnivå over tid.

Forland sier at Israel har vist at to vaksinedoser ikke nødvendigvis er nok for å holde smitten nede.

- Det er grunnlaget for at vi nå anbefaler en tredje dose i Norge for eldre over 65 år, sier han.

I går kom FHI også med anbefaling om en boosterdose til helsepersonell i tillegg.

Krever tre doser

Den israelske regjeringen rullet ut den tredje dosen av Pfizer-vaksinen før og under landets fjerde bølge av pandemien sommeren 2021.

Et team ledet av forskere fra Harvard University og Israels Clalit Research Institute konkluderte nylig med at denne ekstra inokulasjonen kan redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner av COVID-19 betydelig.

Studien, som ble publisert I Lancet, viser at en tredje Pfizer-dose reduserte Covid-relatert sykehusinnleggelse med 93 prosent, Covid-relatert død med 81 prosent, og alvorlig covid-19-sykdom med 92 prosent, sammenliknet med å få bare to doser, ifølge Forbes.

Israelske myndigheter har presset på for den tredje dosen.

I oktober innførte landet en lov som krever en tredje dose for å kunne kalle seg fullvaksinert, minimum seks måneder etter andre dose er satt.

Dette kreves for å slippe inn på restauranter, konserter og nesten alle områder i det offentlige liv, ifølge New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer