Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klart til kroning

Folkets Hus' store sal er stinn av forventning. Flere hundre har allerede tatt plass. Blant dem er kommende styremedlem og eks-statsråd Tore Tønne. Kristian Siem er på vei ut som konsernsjef, men på plass i arbbeiderbevegelsens høyborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den endelige seieren

Kjell Inge Røkke sitter rett foran Celina Midelfart og på første benk.

Pressen er fulltallig til stede. Ingen ofrer konsernets gamle ledelse så mye som et flash fra blitsen. All oppmerksomhet er rettet mot fiskeren fra Molde og hans mannskap.

Det er generalforsamling i Kværner og frammøterekord. Hele 77,14 prosent av aksjene er representert.

I går stilte det gamle styret sine plasser til disposisjon, og valgkomiteen, som blant annet består av Kjell Inge Røkke, har innstilt et nytt styret.

Arbeidernes evige forkjemper Yngve Hågensen er foreslått som nytt styremedlem i Kværner. Røkke vil selv styre skuta. Kanskje får han hjelp av Ap-pampen Tore Tønne.

Aksjonærene - som også hovedsaklig består av Røkke - skal nå velge det nye styret.

Røkke vil sannsynligvis selv være styreformann for det sammenslåtte selskapet. Med seg på lista har han blant annet Arbeiderpartiets gullgutter Yngve Hågensen og Tore Tønne.

- Du må ikke spørre meg hvorfor jeg er spurt. Men jeg har svart ja. Det er en spennende utfordring, men først skal jeg velges, sier Hågensen til Dagbladet.no.

- Jeg antar at Røkke vet hvem jeg er og hva jeg står for. Ellers hadde'n ikke spurt meg. Jeg blir ikke annerledes, selv om jeg er gått av som LO-leder, sjela er på plass, sier han.

Hågensen er ikke nervøs for å gjøre noen dårlig jobb i styret:

- Jeg er ikke for å ta over etter at jeg har sett hva det gamle styret har utrettet, sier han, uten å utdype hvordan kommentaren skal tolkes.

Tønne er Røkkes mann

Tore Tønne er et godt bekjentskap for Røkke. De to kjenner hverandre tidlig på 90-tallet. Tønne har vært konsernsjef i Norway Seafoods, som nå er en del av Aker RGI. Tønne var konsernsjef for selskapet da Røkke la inn bud på selskapet, og han måtte møte som vitne mot Røkke i rettssaken som småaksjonærene har reist mot Molde-milliardæren.

Tønne sa i sitt vitnemål at budet fra Røkke var lavt, men understreket at det ikke er det samme som at budet ikke var «fair».

Et annet vitne i den samme rettssaken trakk fram den gode kjemien mellom Kjell Inge Røkke og Tore Tønne fra de møttes i 1995. Vitnet sa at kontakten var så tett at det var vanskelig for andre å følge med på det som skjedde.

Den tidligere helseministeren innrømmer til Dagbladet.no at det er en stor oppgave å bli invitert til Kværner-styret.

- Skremmende?

- Ja, absolutt. Absolutt, sier han.

- Beskriv ditt forhold til Røkke.

- Det er et veldig greit forhold. Jeg har jobbet sammen med ham tidligere og har ikke annet enn positivt å si om dét, sier Tønne.

Et skip lastet med Røkke-venner

De andre foreslåtte styremedlemmene er Helge Lund, Anders Eckhoff og Reidar Lund.

Reidar Lund i offshore- og riggselskapet Prosafe ble nylig kåret til årets styreformann - i konkurranse med blant annet Kjell Inge Røkke. Lund fikk prisen for å ha loset selskapet gjennom tre vanskelige år, og han nyter stor respekt i bransjen.

Helge Lund er visekonsernsjef i Aker Maritime og en av Røkkes mest betrodde menn.

Anders Eckhoff er også en mann som nyter godt av Røkkes udelte tillit. Eckhoff er advokat i firmaet BA-HR og var blant annet Røkkes representant på den ekstraordinære generalforsamlingen på Sentrum Scene for noen uker siden.

Velger ny konsernsjef

Styret har makten til å velge konsernsjef. Det betyr at Kristian Siem trolig slipper å legge ned særlig mer krefter i Kværner. Han har aldri lagt skjul på at personkjemien mellom ham og Røkke er usedvanlig laber.

VENSTRE HÅND: Yngve Hågensen kan gi Røkke legitimitet blant opprørte Kværner-ansatte.Foto: SCANPIX
FRISKMELDT: Med Tore Tønne i styret vil Røkke forsøke å få Kværner friskmeldt etter år med økonomisk krise. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart