Kan gå mot dissens i regjering

Klart Venstre-nei til omstridt digitalt grenseforsvar

Landsmøtet til regjeringspartiet Venstre sier nei til regjeringens omstridte digitale grenseforsvar.

KLART NEI: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark fikk Venstres landsmøte med på å gå mot regeringens grenseforsvar. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KLART NEI: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark fikk Venstres landsmøte med på å gå mot regeringens grenseforsvar. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringens forslag til digitalt grenseforsvar har fått mye motbør. Riksadvokaten, Datatilsynet og Advokatforeningen er noen av instansene som har gått hardt ut mot forslaget i høringsrunden.

- Å kalle det digitalt grenseforsvar er et genialt grep fra regjeringens side, for det begrepet er litt positivt ladet. Men dette handler om digital masseovervåking, og det flytter så mange grenser at vi umulig kan være med på dette i regjering, sier Unge Venstres leder Sondre Hansmark.

Venstres landsmøte var rigget for en uttalelse som skulle si nei til høringsforslaget fra regjeringen, men lørdag ettermiddag fikk Hansmark landsmøtet med på en formulering som går enda et hakk - og som sier «nei til regjeringens digitale greseforsvar».

- Knallviktig

- Dette er en tydelig markering mot digital masseovervåking. Selvsagt kan man gjøre noen små justeringer i høringsforslaget, men det vil fortsatt innebære en form for digital masseovervåking av norske innbyggere. Derfor er det viktig at vi sier blankt nei til å innføre det og heller ta kampen i Stortinget mot forslaget, sier Hansmark til Dagbladet.

- Det er knallviktig at vi markerer oss tydelig i denne saken, legger han til.

Kjempe først

Venstre-nestleder Terje Breivik sier til NTB at landsmøtevedtaket ikke uten videre innebærer at partiet vil ta dissens i regjering - selv om Venstre også har tatt forbehold om dissens i regjeringserklæringen.

– Først skal vi argumentere og kjempe for Venstres innvendinger, sier Breivik.

Hansmark er av en annen oppfatning:

- Jeg mener at dette må bety dissens. Nå har Venstres landsmøte sagt nei til digitalt grenseforsvar for tredje gang. Det er ganske tydelig at vi ikke ønsker det, sier han.

Vil vente

Sentralstyremedlem Guri Melby ser Hansmarks poeng, men vil likevel vente.

- Det er åpenbart at landsmøtet støtter en dissens slik regjeringens forslag er utformet. Men vi må først gjøre jobben og forsøke å endre forslaget. Eventuell dissens i regjering er noe stortingsgruppa og regjeringsapparatet må ta stiling til når forslaget skal sendes til Stortnget, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer