Klarte å ødelegge mumier

Tross borgervern og militær innsats klarte plyndrere å ta seg inn i Det historiske museet i Kairo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypts sjefsarkeolog, Zahi Hawass, sier at plyndrere klarte å ta seg inn i Det historiske museet i Kairo, som huser verdens største samling med egyptologiske artifakter - inkludert det meste fra Tutankhamons gravkammer.

- Jeg ble veldig lei meg da jeg kom til museet i dag morges, og fant ut at noen hadde prøvd å raide museet med makt i går kveld, sa Hawass på egyptisk TV, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Egyptiske borgere forsøkte å hindre dem, og fikk hjelp av turistpolitiet. Men noen klarte å ta seg inn fra taket, og ødela to mumier, sa Hawass.

Men videobildene viser at vandalene har gjort mer skade, og trolig plyndret museet for en rekke uvurdelige skatter. Knuste glassmontere og ødelagte gjenstander ligger strødd.

LEI SEG: Det er Egypts sjefsarkeolog og landets visekulturminister Zahi Hawass (bildet) som kom forteller om plyndringsforsøket sent i går kveld. Bildet er fra februar i fjor, da museet ved hjelp av DNA kunne avsløre kong Tutankhamuns familietre - her med hans mor i forgrunnen. Hvilke mumier som nå er ødelagt er det ikke sagt noe om. Foto: AP/Discovery Channel, Shawn Baldwin/Scanpix
LEI SEG: Det er Egypts sjefsarkeolog og landets visekulturminister Zahi Hawass (bildet) som kom forteller om plyndringsforsøket sent i går kveld. Bildet er fra februar i fjor, da museet ved hjelp av DNA kunne avsløre kong Tutankhamuns familietre - her med hans mor i forgrunnen. Hvilke mumier som nå er ødelagt er det ikke sagt noe om. Foto: AP/Discovery Channel, Shawn Baldwin/Scanpix Vis mer

Plyndrerne skal også ha gjennomsøkt billettkontoret i museet, som ligger rett overfor partihovedkvarteret til president Mubaraks regjeringsparti NDP. Partihovedkvarteret ble fullstendig ødelagt og plyndret før demonstranter satte fyr på det i går.

Museet fikk derimot i stor grad stå i fred. Svært mange demonstranter og borgere samlet seg der i går kveld for å danne et borgervern for å hindre at nasjonalskattene skulle bli plyndret. Etterhvert kom også hæren dit med en egen styrke som nå har kontroll ved museet.

Men sjefsarkeologens kunngjøring viser altså at ikke alle klarte å holde fingrende av fatet.

Museet, som på folkemunne bare kalles Det egyptiske museet, er på to etasjer og ble bygget i 1902. Det inneholder 120 000 gjenstander og 27 kongelige mumier. Den trolig mest kjente gjenstanden på utstilling er Tutankhamuns 11 kilo tunge gullmaske.

BERØMT: Museet inneholder verdens største samling av egyptologiske gjenstander. Blant annet Tutankhamuns dødsmaske.Foto: Erlend Aas / SCANPIX
BERØMT: Museet inneholder verdens største samling av egyptologiske gjenstander. Blant annet Tutankhamuns dødsmaske.Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer