Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Klarte ikke å finne ut hvor mange koner han hadde»

Slik ble Obamas far presset ut fra prestisjeuniversitetet Harvard.

FAR OBAMA: Disse bildene henger på veggen til Sarah Obama, som er bestemoren til den amerikanske presidenten. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix
FAR OBAMA: Disse bildene henger på veggen til Sarah Obama, som er bestemoren til den amerikanske presidenten. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter Donald Trumps inntog i amerikansk politikk har president Barack Obamas bakgrunn igjen fått oppmerksomhet i amerikanske medier.

Trump har forsøkt å så tvil om at Barack Obama faktisk er født i USA, og til slutt valgte Det hvite hus å offentliggjøre Obamas fullstendige fødselsattest.

Kjendisrikingen gikk også ut og hevdet at Obama egentlig ikke var kvalifisert for eliteuniversitetene han har studert ved.

Tvunget vekk I likhet med sin far Barack Obama senior studerte USAs president ved Harvard.

Presidentens far ble tvunget til å forlate Harvard før han hadde fullført doktorgraden sin i økonomi, fordi universitetet var bekymret for privatlivet og økonomien hans, skrive nyhetsbyrået AP. Det viser nylig frigitte dokumenter fra amerikanske immigrasjonsmyndigheter.

I 1964 ba Harvard myndighetene utsette Obamas søknad om å få bli lenger i landet inntil universitetet hadde avgjort hva de kunne gjøre «for å bli kvitt ham».

Var allerede gift Universitetet slet med å få oversikt over økonomien hans og «klarte ikke å finne ut hvor mange koner han hadde».

Den kenyanske studenten traff Ann Dunham på universitetet i Hawaii i 1960. Året etter ble USAs kommende president født, og de to giftet seg. Obama var da allerede gift i hjemlandet Kenya, men sa til Dunham at han var skilt, noe som ikke stemte.

I et annet notat fra immigrasjonsmyndighetene heter det at Obama senior kvalifiserte akadmisk til å få bli lenger i landet og avslutte doktorgraden, men at universitetet ville «koke sammen noe for å bli kvitt ham («ease him out»)».

- De planlegger å fortelle ham at de ikke vil gi ham penger, og at det er best om han returnerer til Kenya og gjør ferdig graden der, heter det i notatet, ifølge AP.

- Returner I et senere brev til Obama skrev kontorsjef David D. Henry at selv om han hadde formalitetene i orden hadde ikke universitetet muligheten til å gi ham støtte eller stipend.

- Vi har derfor kommet til den konklusjon at du burde avslutte ditt opphold i USA og returnere til Kenya og fortsette forskningsprosjektet der, skrev Henry.

Den kommende presidentens far sluttet så ved studiet, og returnerte til Kenya i 1964 etter at han hadde skilt seg fra Dunham. Doktorgraden ble aldri fullført.

Harvard sendte fredag ut en pressemelding der de sa at de ikke kunne finne noe i sitt eget arkiv som underbygget opplysningene fra immigrasjonsmyndighetenes arkiv.

- Playboy Også universitetet i Hawaii var tilsynelatende skeptiske til far Obamas bakgrunn. En rådgiver ved universitetet ringte blant annet immigrasjonsmyndighetene og informerte om at studenten hadde giftet seg med Dunham til tross for at han allerede var gift i hjemlandet.

BESTEMOR OBAMA: Sarah Obama, Barack Obama seniors mor, bor på landsbygda i Kenya. Foto: AP Photo/Riccardo Gangale/Scanpix
BESTEMOR OBAMA: Sarah Obama, Barack Obama seniors mor, bor på landsbygda i Kenya. Foto: AP Photo/Riccardo Gangale/Scanpix Vis mer

- Han har løpt rundt med flere jenter her og forrige sommer ble han advart «about his playboy ways», heter det i et notat sendt fra immigrasjonsmyndighetenes representant på Hawaii ifølge AP.

Etter at Obama skilte seg fra Dunham ble han sammen med læreren Ruth Nidesand, som han møtte på Harvard. Hun flyttet med ham til Kenya i 1965, før de ble skilt i 1971.

Barack Obama senior dro tilbake til Hawaii i 1971, for å besøke sin da ti år gamle sønn og tidligere kone i en måneds tid. Det var siste gang den kommende presidenten så sin far.

Døde i bilulykke I Kenya jobbet den amerikanske presidentens far blant annet for et oljeselskap og som økonomisk rådgiver for myndighetene, men karrieren hans ble begrenset av at han havnet i en konflikt med president Jomo Kenyatta. I boka «Dreams of my father» beskriver Obama hvordan det bidro til at faren ble nedbrutt og alkoholisert.

I Barack Obama senior døde i en ny bilulykke i 1982. Han hadde tidligere mistet begge beina i en annen bilulykke.

Før han ble politiker studerte Barack Obama først ved det private Occidental College i Los Angeles, før han tok en bachelorgrad i statsvitenskap ved Columbia i New York og seinere jus ved Harvard. Obama var den første afroamerikanske redaktøren av Harvard Law Review, og ble senere professor ved universitetet i Chicago.

PRESIDENTENS FAR:  Barack Obama senior. Foto: AP Photo/Obama for America/Scanpix
PRESIDENTENS FAR: Barack Obama senior. Foto: AP Photo/Obama for America/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media