<strong>UTEN CLEGG:</strong>  Visestatsminister Nicc Clegg var ikke til stede da statsminister David Cameron forklarte seg om EU-vetoet i det britiske underhuset i ettermiddag. Foto: Reuters
UTEN CLEGG: Visestatsminister Nicc Clegg var ikke til stede da statsminister David Cameron forklarte seg om EU-vetoet i det britiske underhuset i ettermiddag. Foto: Reuters Vis mer

- Klarte ikke engang å overtale sin egen visestatsminister

Til høylydte tilrop forsøkte David Cameron å forklare Underhuset hvorfor han sa nei til EU-avtalen som skulle få den europeiske økonomien på beina igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannias statsminister David Cameron måtte i dag møte i det britiske Underhuset for å forklare hva han hadde oppnådd ved å legge ned veto på EU-toppmøtet i Brussel før helgen.

Han unnskyldte på ingen måte at han sa ei til EUs nye pakt om strengere budsjettdisiplin.

- Jeg dro til Brussel med et mål for øye, å beskytte britiske interesser. Og det var det jeg gjorde. Avtalen som forelå var ikke god nok for Storbritannia, derfor kunne jeg ikke godta den, gjorde Cameron det klart.

- Det var ingen enkel avgjørelse, men det var en riktig avgjørelse, framholdt han, ifølge BBC.

Clegg fraværende Flertallet i den britiske befolkningen støtter avgjørelsen, men internt i regjeringen har den skapt splid. I helgen gikk visestatsminister Nick  Clegg ut og sa at han var skuffet.  

- Jeg er svært skuffet over utfallet fordi jeg tror at det nå er en stor fare for at Storbritannia over tid vil bli isolert og marginalisert innenfor EU, sa Clegg.

Under debatten i går var han fraværende, noe opposisjonen ikke lot gå ubemerket.  

«Hvor er Clegg?» ropte flere.

Lederen av underhuset, John Bercow måtte gjentatte ganger be de folkevalgte om å roe seg slik at statsministeren skulle bli hørt.  

- Cameron klarte ikke engang overtale sin egen visestatsminister, sier opposisjonsleder Ed Miliband fra Labour ifølge BBC.

Han kaller Camerons nei «en diplomatisk katastrofe.» 

Forstyrrende I et intervju etter redegjørelsen i underhuset sier Clegg til Sky News at han ikke ønsket å være tilstede fordi han mente dette ville være forstyrrende.  

- Statsministeren og jeg er åpenbart ikke enige om utfallet av EU-møtet forrige uke, sier han.

Til tross for uroen sier Cameron at hans avgjørelse ikke har svekket Storbritannia i EU.

- Storbritannia er fortsatt et fullverdig medlem av EU og hendelsene forrige uke endrer ikke dette. Vårt medlemskap er viktig for våre nasjonale interesser, sier han.

- Kalles å tape 26 av 27 EU-land gikk før helgen inn for endringer som skal gi strengere budsjettdisiplin. Storbritannia ville fritas fra visse finansielle ordninger. Da Cameron ikke fikk gjennomslag for dette, la Storbritannia som eneste land ned veto. De 26 andre landene vil likevel gjennomføre den nye avtalen, men som en mellomstatlig pakt i stedet for en del av EUs lovverk.

Ed Miliband mener Cameron derfor ikke har oppnådd noe med sitt veto.  

- Det er ikke veto når noe fortsetter uten deg, da kalles det å tape. Han har kommet tilbake med en dårlig avtale for Storbritannia. I stedet for å beskytte interessene våre har han etterlatt oss uten mulighet til å påvirke, sier han.

<strong>- DET KALLES Å TAPE:</strong>  Labour-leder Ed Miliband mener statsminister David Cameron ikke har oppnådd noe med å legge ned veto i EU.  Foto: REUTERS
- DET KALLES Å TAPE: Labour-leder Ed Miliband mener statsminister David Cameron ikke har oppnådd noe med å legge ned veto i EU. Foto: REUTERS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer