Klarte ikke redde Hetal

BODØ (Dagbladet): - Jeg gled inn i en drømmetilstand, sa Kari Anne Lyngmo som forklaring på hvorfor hun ikke klarte å hindre Hetal Amin å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre gang entret Kari Anne Lyngmo vitneboksen selvmordssaken i Bodø.

Lyngmo siktet til en tilstand som oppstod under Hetal Amins to selvmordsforsøk i midten av desember 1997, en drøy måned før hun døde.

Hetal og Kari Anne hadde vært nære venninner i flere år da sistnevnte flyttet fra Bodø til Trondheim utpå nyåret i 1997. Samme sommer flyttet Hetal etter, sammen med samboeren Trond Werner Krogh Tande. Kjæresten dro deretter i militæret, og gjorde det slutt på telefon med Hetal i desember.

Det var da Kari Anne kom henne til unnsetning. Da hun kom til hybelen, var Hetal i oppløsning.

- Hun rev seg i håret og ville dø. Sa hun ikke hadde noe å leve for. Så begynte hun å kaste gjenstander i veggene. Da jeg forsøkte å hjelpe, kastet hun ting på meg i stedet. Etter noen timer roet hun seg ned, satte seg ned og vugget fram og tilbake. Bare når vi snakket om døden nådde ordene mine inn.

Kari Anne torde ikke ringe etter hjelp selv da Hetal sov, av frykt for at hun skulle våkne og overhøre samtalen.

Drømmetilstand

- Dette kom på toppen av andre episoder. Jeg gikk over grensen for hva jeg kunne gjøre for Hetal. Jeg følte meg for liten til et så stort ansvar. Oppgaven var umenneskelig, sa Anne Kari Lyngmo.

- Så jeg gled inn i en drømmetilstand. Den natta Hetal døde, kom drømmetilstanden tilbake. Jeg kjente at jeg kom til kort og ikke klarte mer. Jeg ble handlingslammet av telefonene fra Hetal. Derfor tenkte jeg aldri på å slå alarm.

- Jeg trodde du ikke slo alarm fordi det ville kostet deg vennskapet med Hetal, slik du forklarte første gang? spurte aktor Jenny Pedersen.

- Jo, men det var drømmetilstanden som fikk meg til å tenke slik, sa Kari Anne Lyngmo.

Hun ble innstevnet for andre gang da moren, Siri Lyngmo, møtte opp i retten for å forsvare datterens ære. Siri Lyngmo følte at datteren var blitt urettferdig behandlet under og etter det første vitnemålet. Dermed ga rettens administrator, sorenskriver Gunnar Lind, klarsignal til andre gangs vitnemål for Kari Anne Lyngmo.