Klasebomber for likestilling

I Libanon starter kampen for likestilling med minerydding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØR-LIBANON (Dagbladet.no): Israel spredte ifølge FN mer enn 1 million eksplosiver fra klasebomber over Sør-Libanon under krigen i fjor sommer. Siden august i fjor har minst 30 blitt drept av ueksploderte bomber og over 180 såret.

Fra før av var det ifølge FN mer enn 410.000 landminer i området.

Les også Vi gir oss aldri

Dagbladet.no var tilstede da svenske Räddningsverket uteksaminerte Midtøstens første kvinnelige mineryddere i byen Tyr i Sør-Libanon.

- I dette samfunnet forteller de oss at vi ikke kan gjøre det samme arbeidet som mennene. Vi ville bevise at dette var feil, sier Zeinab Atwie (24), som er en av de seks nyansatte kvinnelige minerydderne.

Da Dagbladet.no møter dem har de på seg grågule militæruniformer og grønne hijaber. På høyre skulder har de sydd på et svensk flagg.

- Det er ikke noe poeng å gjøre dette til en macho-greie, sier Robert Eriksson fra svenske Räddingsverket.

Eriksson mener at de kvinnelige minerydderne kan være med på å bedre kvinnenes situasjon i landet.

Klasebomber for likestilling

- Dette gjør vi som en del av vår kjønnspolitikk. Vi ønsker å bidra til likestilling i de landene vi hjelper, sier Eriksson.

Flere av kvinnene forteller at familiemedlemmene var skeptiske da de først sa ja til jobben.

- Selv om faren min var enig, var min forlovede sterkt i mot, sier Hanaa Krayani (24), som til slutt klarte å overbevise livsledsageren.

- Jeg tror kvinner passer bedre til å gjøre dette arbeidet enn menn, sier Krayani.

INGEN MACHO-GREIE: - Det er ikke noe poeng å gjøre dette til en macho-greie, sier Robert Erksson fra svenske Räddingsverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer