Klasebomber sluppet over Dovrefjell

I all hemmelighet testet belgisk forsvar klasebomber over Hjerkinn skytefelt 7. oktober i år. Prøvebombingen fant sted til tross for at Norge jobber for et forbud mot klasebomber internasjonalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norske og belgiske fly slapp klasebomber mot HFK-sletta i skytefeltet 7. oktober, bekrefter major Jan Øverby, sjef for skytefeltadministrasjonen på Hjerkinn, overfor Nationen.

- Dette kjenner vi overhodet ikke til, sier pressetalsmann Martin Lohne i Forsvarsdepartementet.

Feilbombing

En feilbombing under øvelsen har gjort hendelsen kjent. Både norske og belgiske spesialstyrker har gjort søk i området på Dovrefjell etter øvelsen, skriver Nationen.

- Alt som er registret utenfor sletta, er sprengt. Vi fortsetter likevel med finsøk både på sletta og utenfor, sier Øverby. Majoren tror det er lite sannsynlig at flere sprenglegemer blir funnet, men kan ikke avskrive muligheten.

- Vi kan ikke garantere for hver kvadratmeter utenfor gjerdet. Dette er jo et skytefelt, sier Øverby.

Mineeksperter regner klasebomber for vel så farlige som landminer når de ikke eksploderer, ettersom det skal mindre til for at de eksploderer.

- Skandale

SVs nestleder Øystein Djupedal er forferdet over prøvebombingen.

- Dersom dette er en realitet, er det en skandale med store konsekvenser for dem det gjelder, sier Djupedal, som krever alle fakta på bordet i saken.

- Slike forsøk undergraver offisiell norsk utenrikspolitikk. Disse bombene fungerer som landminer, sier Djupedal.

David Stenerud i tidsskriftet Norwatch er svært overrasket over at de norske myndighetene tillater testing av et såpass kontroversielt våpen.

- Den folkerettslige forskjellen på miner og bomber er rent juridisk. I praksis fungerer en udetonert klasebombe og en mine likt, sier Stenerud.

Direktør Ola Skauge i Direktoratet for naturforvaltning (DN), som tidligere har vært skeptiske til skytefeltet på Hjerkinn, synes hendelsen er alvorlig og spesielt unødvendig siden skytefeltet snart skal avvikles.

- Oppryddingen i området blir dyrere, og blindgjengerfaren kan i verste fall medføre til at området som må holdes avsperret i årtier og kanskje århundrer, blir større, sier Skauge.

(NTB)