Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klasekamp i regjeringen

Full forvirring i Stortinget i dag: Valgerd sa nei til investering i klasebomber. Men Foss rappet henne raskt over fingrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Honeywell: Vi er uskyldige

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland (KrF) måtte bite i seg sitt uforbeholdne løfte om at regjeringen skal trekke ut oljefondets investering i det amerikansk selskapet Honeywell, som SV hevder produserer klasebomber.

Fra Stortingets talerstol svarte KrF-lederen og kulturministeren ja på et spørsmål fra SVs Øystein Djupedal om regjeringen vil sørge for at oljefondet trekker seg ut av dette selskapet. Etterpå ble hun grundig korrigert av finansminister Per-Kristian Foss (H), som har ansvar for oljefondet.

- Når det foreligger folkerettslige forpliktelser, er det lovmessige grunner til å trekke ut investeringene. Det er det ikke i dag, sier Foss, som viser til at Norge jobber sammen med andre land for å få til en begrensning og etter hvert et forbud mot klasebomber.

Forbehold

Etter en kort samtale med Foss kom Valgerd Svarstad Haugland ut igjen fra stortingssalen og tok de samme forbeholdene som finansministeren.

- Vi må ha et avklart juridisk grunnlag for å kunne trekke investeringer fra oljefondet. Vi må gjøre dette riktig så det holder vann. Jeg vet heller ikke om påstandene er riktige, sa Svarstad Haugland.

Det er SV som har gravd fram opplysningene om investeringen på 146 millioner kroner i selskapet Allient Techsystems, som eies av Honeywell International.

- Dette er bomber som droppes over Afghanistan, og det er skammelig, og et utslag av norsk dobbeltmoral, at oljefondet har investert penger i dette selskapet. Vil regjeringen sørge for at oljefondet trekker seg ut, spurte Djupedal.

Berømmet SV

Kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland svarte et uforbeholdent ja og berømmet SV for å ha kommet med disse opplysningene.

Etterpå innrømmet hun overfor pressen at hun ikke burde svart på dette spørsmålet, fordi det ligger utenfor hennes ansvarsområde som statsråd.

- Presidentskapet burde påpekt at andre skulle svare på dette spørsmålet, sier hun.

- Men jeg svarte likevel. Jeg hadde lyst til å svare, jeg synes det er et godt spørsmål. Klasebomber er et etisk dilemma for oss i regjeringen, sier hun.

Formelt

Ifølge Dagbladet framgår det av Norges Banks oversikt av 31. desember 2000 at vel 146 millioner kroner av Petroleumsfondet er investert i dette selskapet. Klasebomber står ikke på samme forbudsliste som landminer, og derfor har oljefondet formelt sett sitt på det tørre, skriver avisen.

SV har lenge jobbet for innføring av etiske retningslinjer for oljefondet, men har ikke fått flertall i Stortinget. Men det politiske presset førte til at Norges Bank fikk beskjed fra Stoltenberg-regjeringen om å selge landmineaksjer.

Finansdepartementet utarbeidet deretter nye forskrifter for fondet som utelukker investeringer i selskaper som opererer i strid med folkeretten.

(NTB)

Hele Norges coronakart