SLUTT: Forbudet mot klasevåpen gir rom for å beholde noe til øvelse. Norge kvitter seg imidlertid med hele lageret. Bildet viser en klasebombe Norsk Folkehjelp fant i Libanon.  Foto: Vedlog
SLUTT: Forbudet mot klasevåpen gir rom for å beholde noe til øvelse. Norge kvitter seg imidlertid med hele lageret. Bildet viser en klasebombe Norsk Folkehjelp fant i Libanon. Foto: VedlogVis mer

Klasevåpen er historie i Norge

Fredag sprenges den siste ladningen med klaseammunisjon i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Fredag ettermiddag sprenges den siste ladningen med klaseammunisjon i Norge.

Klokken 14 fredag blir den siste beholdningen av klaseammunisjon destruert i gruvene ved Løkke verk sør for Trondheim, skriver NRK.

Med dette oppfyller Norge en av kjerneforpliktelsene i den internasjonale avtalen om klasevåpen fra 2008 som forbyr all bruk, produksjon, lagring og eksport av klaseammunisjon.

- Vi har ifølge konvensjonen lov til å beholde en minimumsmengde til treningsformål, men vi velger å kvitte oss med absolutt alt, sier pressevakt i Forsvarsdepartementet, Eskild Sivertsen.

Norge har til sammen hatt 52.000 granater, og det har vært nødvendig å destruere i mange omganger. De første klasevåpnene ble destruert i april i fjor.

Forsvarsdepartementets statssekretær Roger Ingebrigtsen har fått æren av å trykke på knappen som destruerer den siste ladningen.
(NTB)