- Klasevåpen skal ut av oljefondet

Finansminister Kristin Halvorsen åpner for strengere retningslinjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Jeg kan ikke kommentere enkeltselskaper. Men hvis det er sånn at vi investerer i selskaper som produserer klasevåpen, så er regelverket klart. Vi skal ikke investere i produsenter av våpen som er inhumane ved normal bruk, sier Halvorsen.

Klasevåpen

Statens pensjonsfond - Utland (oljefondet) skal ikke investere i selskaper som produserer våpen som er inhumane ved normal bruk. Det inkluderer klasevåpen og landminer.

Klasevåpen utløser mindre sprenglegemer og brukes i angrep mot store flater, som for eksempel veier og flyplasser.

Våpnene kan slippes fra lufta, men kan også skytes ut fra bakken.

Sprenglegemer som blir liggende udetonert, kan forårsake stor sivil skade lenge etter at krigen er over.

Klarere kan det knapt sies fra finansministeren som styrer Statens pensjonsfond - Utland (oljefondet), som ved årsskiftet lå rett under 1800 milliarder kroner i verdi.

Påskeaften skrev Dagbladet at det norske oljefondet har investert i selskapet Rheinmetall, som produserer klasevåpen, og landmineprodusenten Textron.

Regelfritt

Nå åpner Halvorsen for strengere retningslinjer for gigantfondet. Humanitære organisasjoner reagerer på at fondet investerer i våpenselskaper i det hele tatt. Andre har reagert på at de etiske retningslinjene for oljefondet ikke gjelder utenlandske statsobligasjoner. Blant landene der Norge har obligasjoner, finner vi blant annet Israel som har brukt utenlandsgjeld til å finansiere krigføringen i Libanon.

Strengere regler

Kristin Halvorsen, som tidligere har tatt til orde for boikott av israelske varer, har merket seg kritikken. -  Vi forholder oss til det etiske regelverket som Stortinget har vedtatt. Men vi skal også gjennomgå regelverket i løpet av denne stortingsperioden. Da merker jeg at det fra flere miljø dukker opp nye problemstillinger. For eksempel kan det være å utelukke selskaper som framstiller tobakk, alle våpenprodusenter og etiske retningslinjer også for statsobligasjoner, sier Halvorsen.

Sensitivt

<strong><b>VIL KVITTE SEG MED KLASEVÅPNENE:</strong></b> Kristin Halvorsen vil få klasevåpnene, og muligens også få flere regler om hva oljefondet kan investere i. Foto: Knut Falch/SCANPIX
VIL KVITTE SEG MED KLASEVÅPNENE: Kristin Halvorsen vil få klasevåpnene, og muligens også få flere regler om hva oljefondet kan investere i. Foto: Knut Falch/SCANPIX Vis mer

Blant selskapene som det norske oljefondet har trukket seg ut av, er verdens største våpenprodusent Lockheed Martin. Selskapet er også høyaktuelt som leverandør av nye jagerfly til det norske forsvaret.

Gigantene BAE-systems og Thales er også regnet som etisk problematiske.

Hvis oljefondet eventuelt trekker seg ut av selskapene er det sensitivt i kapitalmarkedet. Det blir ikke offentliggjort før måneder etter at oljefondet er ute.

TESTER KLASEVÅPEN: Forsvaret driver med testskyting av klasevåpen i 2006.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer