Klassegapet

Likestilling er bare for de vellykkede i samfunnet, skriver Marte Michelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ordene i ingressen er ikke mine. De er arbeiderklassen sine. I en stor ny likestillingsrapport svarer 84 % av de med «lav sosioøkonomisk status» at de er enige i følgende utsagn: Dagens likestillingsarbeid er mest til fordel for de vellykkede i samfunnet.

Det er alarmerende at en så stor andel av arbeiderklassen ser på likestilling som et prosjekt for middel- og overklassen. At de opplever likestilling som noe som kommer Tårnfridene og Gucci-feministene til gode, og ikke dem selv. Men det verste er at de har helt rett.

Et av hovedfunnene i rapporten, «Likestilling og livskvalitet 2007» som er laget på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet, er at det først og fremst er arbeidstakere med høyere lønninger, høyere utdanning og frie yrker som opplever kjønnsbalanse på jobben og i hjemmet. Sånne som meg, som har fleksitid og behagelig kontorjobb. Som aldri svetter en dråpe i arbeidstida men tjener dobbelt så mye som en hjelpepleier, minst.

- Mange lavlønnsgrupper opplever at fokus har vært rettet mot de vellykkede, mot den øvre middelklassen. De tenker at likestilling handler om dem der oppe, sier Øystein Gullvåg Holter, en av forskerne bak rapporten, til LO-aktuelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer