Klassen begynte å gråte da Sara (15) fortalte om kvinnen som dyttet henne i bakken

- Hun sa hun dyttet meg «fordi jeg var svart og ikke fortjente å være i Norge».

- BLE DYTTET: 15 år gamle Sara ble dyttet i bakken av en voksen kvinne, da hun gikk på skoleveien hjem sammen med sin lillesøster. Årsaken viste seg å være rasisme. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
- BLE DYTTET: 15 år gamle Sara ble dyttet i bakken av en voksen kvinne, da hun gikk på skoleveien hjem sammen med sin lillesøster. Årsaken viste seg å være rasisme. Foto: Endre Vellene / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sara (15) hadde hentet lillesøsteren (6) sin på SFO en torsdag for drøye tre uker siden, og de tok følge hjemover da ei dame i 40-årsalderen kom gående mot dem.

- Jeg trodde hun bare skulle gå forbi, men idet hun passerte så dyttet hun til oss sånn at både jeg og søsteren min falt i bakken, sier Sara.

- Jeg reiste meg og gikk etter henne og spurte hvorfor hun gjorde det. «Fordi du er svart og ikke fortjener å være i Norge», svarte dama, fortsetter 15-åringen, som har somalisk bakgrunn og er elev ved en ungdomsskole i Oslo.

Dagbladet har valgt å anonymisere henne, og kaller henne Sara.

Konfronterte henne Sara forteller at hun ikke var enig i svaret.

- Jeg sa til henne at hudfargen min har ikke noe å si for hvordan jeg er som menneske, eller om jeg fortjener å være i Norge. Til det svarte dama at hun mente at hvite mennesker var bedre, sier Sara, som forteller at hun da påpekte at hun ikke trodde alle hvite var enig med henne i den påstanden.

- Da sa kvinnen at «Dette gidder jeg ikke mer. Jeg har min mening, og nå holder det». Så gikk hun, sier 15-åringen.

Dagen etter tok Sara kontakt med læreren sin. Hun hadde lyst til å fortelle klassen om hva hun hadde opplevd.

- Hun gikk opp foran hele 9. trinn og foralte om kvinnen som hadde dyttet dem og oppført seg rasistisk og vannvittig ufint. Jeg var rystet, sier Saras kontaktlærer til Dagbladet.

Medelever gråt Og det var ikke bare han som reagerte, fortsetter læreren.

- De andre elevene gispet, sperrret opp øynene og kom med en unison støtte til henne. Jeg opplevde at hun ble møtt med en oppriktig, spontan og ektefølt empati, sier han.

Flere skal også ha begynt å gråte av Saras historie.

- Det ble et sterkt øyeblikk, sier læreren.

Egne ord Sara forteller at hun vanligvis ikke liker å snakke foran hele klassen, at hun gruer seg til presentasjoner og synes det kan være litt skummelt. Men denne dagen var hun ikke nervøs på samme måte som vanlig.

- Dette var mine egne ord, og det var viktig for meg å få sagt at ingen fortjener å blir utsatt for det jeg opplevde. Ingen skal bli dømt for hudfargen sin, men heller for hvordan de er som mennesker.

- Hva tenker du om dama som dytta deg?

- Jeg synes først og fremst synd på henne. Hun er en voksen kvinne, og burde vite bedre.