Drømmer seg vekk: Mange førstegangskjøpere drømmer om å sette bo og finne seg et eget lite krypinn. Men dersom du ikke har foreldre eller besteforeldre som kan hjelpe deg inn på markedet blir det veldig vanskelig i år. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
Drømmer seg vekk: Mange førstegangskjøpere drømmer om å sette bo og finne seg et eget lite krypinn. Men dersom du ikke har foreldre eller besteforeldre som kan hjelpe deg inn på markedet blir det veldig vanskelig i år. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer

- Klasseskille i boligmarkedet

Høye priser gjør 2012 til et drømmeår for de med penger eller en bolig å selge. Er du førstegangskjøper er det nærmest bare å gi opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Akkurat nå har vi stor etterspørsel fra mange kjøpere. Det som legges ut, det går veldig fort, sier Trond Lorentzen i Eiendomsmegler Vest i Bergen.

- I fjor hadde vi en vekst på 10 prosent, og jeg tror vi vil ligge på rundt 6 prosent i år. Det er høyt oppe på landsbasis. Å være boligselger i Bergen, det er veldig kjekt, sier han.

Etter to år med ellevill prisvekst i boligmarkedet, blir det noe roligere i år. Men det er fortsatt ikke dumt å være selger i et sulteforet marked viser Dagbladets temperaturmåling i de fem største byene våre.

- Det er en avtakende prisvekst, trolig rundt 7 prosent. Og det er få forhold som trekker ned, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

- De stive prisene bidrar til at mange ikke kan være med i markedet, og det demper etterspørselen, men det er nok av folk som er rike og kan kjøpe, sier han.

Øye avviser blankt at man kan begynne å se tegn på et klasseskille i det norske boligmarkedet.

- Se tegn til? Det er helt tydelig et klasseskille, sier han.

Treig start i Stavanger
- Boligmarkedet i Stavanger har etter hvert kommet godt i gang, vi var noe treigere ut av startblokkene enn i fjor, men det ser ut som om selgerne begynner å komme på banen nå, sier Rune Bertelsen i Eiendomsmegler1.

Mens det går fort unna i de to vestlandsbyene, er det litt mer varierende i hovedstaden.

- Det er mye aktivitet, men ikke alt går unna med en gang, uten at det er noen sammenheng i hva som går fort og ikke. Vi tror det blir et jevnt år, sier Guri Bråten i Oslo og Akershus eiendomsmeglerforening.

I Trondheim er det spesielt rekkehus, delte boliger og eneboliger som er etterspurt.

- Der opplever vi at prisene drives veldig oppover på grunn av høy etterspørsel, sier Ingunn Melhus fra DNB Eiendom.

700 000 over prisantydning
Hun kommer med et ferskt eksempel som viser temperaturen i Trondheims-markedet:

- Jeg meglet en enebolig i kjede tidlig i januar. Denne hadde en prisantydning på 4 449 000 kroner. Etter visning, hvor det var 70 personer til stede, ble den solgt for 700 000 over prisantydning.

Helt sør i landet, er boligmarkedet i Kristiansand i bevegelse, forteller Lise Kjelle i Kruse Smith

- Vi forventer en svak oppgang på rundt 5 prosent med et godt balansert boligmarked for både kjøper og selger, sier hun.

Tjen fett på markedet
Dersom alt går som modellene tyder på, kan du tjene gode penger på bolig i år. Hvis du har verdier tilgjengelig, vel og merke.

- De som virkelig kan tjene på dette er de som har råd til å kjøpe bolig nummer to eller tre og så leie ut. Bare ved å flytte midlene fra bank til bolig får man skattefordelen, og de unge må leie fryktelig dyrt, mens man også får prisveksten, sier Bjørn-Erik Øye.

- Det er kanskje ikke heldig rent sosialt, men for individet er det penger å tjene.

Boom: Prisveksten kommer til å fortsette i år også, men ikke like kraftig som de siste årene. I alle landets fem byer er boligmarkedet kommet godt i gang med 2012 og etterspørselen er stor. Foto: Espen Røst / Dagbladet
Boom: Prisveksten kommer til å fortsette i år også, men ikke like kraftig som de siste årene. I alle landets fem byer er boligmarkedet kommet godt i gang med 2012 og etterspørselen er stor. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer