Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klasseskille truer helsa

Morsomheten «det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk» er ikke morsom lenger. Det er i ferd med å bli truende virkelighet: Nå henger treningstimer og fysisk aktivitet sammen med utdanning og inntekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er i ferd med å skape et nytt klasseskille i Norge, sier professor ved Norges idrettshøyskole, Gunnar Breivik.

- Forsøket på å skape et likhetssamfunn har spilt fallitt. Det er større forskjeller på folks helse i Norge enn i andre land det er naturlig å sammenlikne seg med. Fysisk aktivitet, røyking og kosthold, alt peker i en retning: Vinnerne er de velutdannede og høytlønte, sier Gunnar Breivik.

Mosjonister

Gunnar Breivik har nettopp avsluttet en undersøkelse om fysisk aktivitet i befolkningen. Og forskjellene kan altså kobles til utdanning og lønn.

Mange blir kanskje overrasket over at undersøkelsen viser at 60-åringene er like fysisk aktive som de mellom 25 og 30 år. Gjennomsnittsalderen for de som deltar i mosjons- og turrenn blir høyere år for år.
- Dagens 60-åringer er generasjonen som vokste opp under og like etter krigen. Arbeiderbevegelsens ideologi om hvordan fysisk aktivitet styrket arbeiderklassen både fysisk og moralsk, sto sterkt i befolkningen. 60-åringene har fått en helsegevinst som ikke blir dagens 40-åringer til del, sier idrettsprofessoren.

Utseende viktig

- Fysisk aktivitet som et middel for å gå ned i vekt eller et ønske om å forbedre sitt ytre på annen måte, trekker stadig flere inn i helsestudioene og ut i skog og mark. Dette er en hurtigvoksende gruppe, sier Breivik og framholder at det i dag er langt flere kvinner enn menn som tar seg tid til å trene. Vi er i ferd med å få en elitegruppe av høyt utdannede som tar vare på helsa si med å trene forholdsvis mye. Det er også en trend at folk foretrekker aktiviteter som kan gjøres på egen hånd, sier Breivik. Han har tatt for seg fysisk aktivitet over en periode på ti år.

Det ser altså ut til at vi nå får to «helseklasser» her i landet. Tidligere var yrker som ikke krevde så mye boklig lærdom, fysisk krevende. Dermed fikk folk mye gratis trim. Men i dag har også de med liten utdanning stort sett stillesittende arbeid.
- Denne gruppen må endre livsstil hvis de skal bevare helsa, sier Breivik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media