Klasseskillet øker

I forrige uke slo Jens Stoltenberg og Ap-toppene seg på brystet og smykket seg med at Norge ble utpekt som verdens beste land å bo i - ifølge en FN-rapport. Men underlagstallene i rapporten forteller en annen historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For forskjellene mellom rike og fattige øker markant i Norge. Rapporten slår fast at:

  • De sosiale og økonomiske forskjellene i Norge øker.
  • Det blir flere fattige.
  • Inntektsforskjellene mellom kvinner og menn øker.

Skulle ikke øke

Jens Stoltenberg lovte da han overtok som statsminister at forskjellene mellom fattig og rik ikke lenger skulle øke i Norge. Den samme politikken og løftene sto også tidligere Ap-statsministrer Thorbjørn Jagland og Gro Harlem Brundtland for.

Men med Arbeiderpartiet ved roret fra slutten av 80-tallet til slutten av 90-tallet, har de fattigste i Norge sakket akterut, og økt i antall.

Som Storbritannia

Fattig og rik:

  • Forskjellen mellom fattig og rik i landets hovedstad økte med ni prosent fra 1986 til 1996, like mye som i Tatchers London fra 1976 til 1989.
  • Den rikeste femtedelen av befolkningen bruker over en tredjedel av ressursene. De fattigste 20 prosentene bruker bare én tiendedel.
  • Menn i Norge tjener gjennomsnittlig 63 prosent mer enn kvinner, og forskjellene er økende.
  • Forskjellen mellom fattig og rik er større i Norge enn i land som Ungarn, Slovakia og Østerrike. Og den bare øker.

Den ferske FN-rapporten kan fastslå at inntektsfordelingen i Norge har gått 7- 15 prosent i de fattiges disfavør fra slutten av 80- til slutten av 90-tallet. Dette er nøyaktig den samme trenden som fant sted i Thatchers Storbritannia fra slutten av 70-tallet til slutten av 80-tallet.

I FN-rapporten slås det fast:

«Det har vært en markant økning i forskjellen mellom rike og fattige i Norge de siste ti årene. Mens ingen stor økning ble registrert fra slutten av 70-årene og fram til slutten av 80-årene, har forskjellene økt med mellom 7- 15 prosent det siste tiåret. »

Økte forskjeller

Sverige, Finland og spesielt Danmark har ikke hatt den samme skjeve utviklingen som Norge. I Danmark er forskjellene blitt mindre de siste ti åra.

Forskjellen mellom rik og fattig nå er større i Norge enn i land som Slovakia, Ungarn og Østerrike.

De rikeste 20 prosentene av befolkningen i Norge forbruker over en tredjedel (35,8 prosent) av ressursene. De fattigste 20 prosentene bruker bare en tiendedel av ressursene.

Det eneste av de 18 landene i OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) som har en verre fordelingsutvikling enn Norge, er New Zealand.

Rike rikere

Fattigdomsforsker Ivar Brevik ved Norsk institutt for by- og regionsforskning, (NIBR) mener utviklingen i Oslo gir et godt bilde av denne trenden:

- Fra 1986 til 1996 økte forskjellen mellom fattige og rike i Oslo med ni prosent. Nå må du til Italia for å finne like store forskjeller mellom rik og fattig i Europa, sier Ivar Brevik.

Regjeringens utjevningsmelding som kom i vinter sier det politiske målet er å snu trenden. Men Brevik roser ikke innsatsen.

- De rike blir rikere med Stoltenbergs velsignelse. De som befinner seg i den fattige delen, er avhengige av overføringer. Skal du få hevet de som tjener minst, må du få dem inn i lønnet arbeid, sier Brevik.

Mer ulik lønn

FN-rapporten viser også at inntektsforskjellene mellom kvinner og menn øker. Menn i Norge tjente i 1999 gjennomsnittlig 63 prosent mer enn kvinner.

Men til tross for en dyster utvikling det siste tiåret, er det fortsatt få fattige i Norge sammenliknet med andre land. Ifølge rapporten er det bare Sverige som har en lavere andel fattige enn Norge.

<B>BRUTTE LØFTER:</B> Jens Stoltenberg har vært statsminister for AP siden mars 2000.