Klatreekspert hjelper letemannskapene

Fjellguide og klatreekspert Anders Bergwall (50) er hentet til ulykkesområdet ved Kebnekaise, for å hjelpe til å sikre letemannskapene.

EKSPERT: Fjellredningsmannen Anders Bergwall hentes inn for å sikre de som leter etter vrakdeler og levninger. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
EKSPERT: Fjellredningsmannen Anders Bergwall hentes inn for å sikre de som leter etter vrakdeler og levninger. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NIKKALUOKTA (Dagbladet):Arbeidet med å samle inn vrakdeler og levninger etter de døde flysoldatene er ikke bare møysommelig og tidkrevende. Det kan også være direkte farlig.

Derfor blir eksperter fra den svenske Fjellredningstjenesten hentet inn.

- Jeg skal være med på å gjøre arbeidsplassen der inne så sikker som mulig, sier Bergwall til Dagbladet.

Han understreker at de som allerede er i sving der inne, er alle sammen kompetente fjellfolk, men de skal bruke tiden på sitt arbeid.

- Det er farlig å bevege seg der inne. Vi har rasfare og bresprekker. Når de skal lenger opp i fjellveggen for å samle inn deler, begynner det i tillegg å bli bratt, sier han.

Bergwall legger til at det vil bli mye bruk av klatretau for mannskapene, og ikke bare i fjellveggen. Også nede på breen vil folk ha behov for sikring.

- Så de ikke ramler ned i sprekkene, sier Anders Bergwall.

Fjellguiden og klatreren har en solid cv, med en rekke ekspedisjoner bak seg. Blant annet til Himalaya. Siden 1987 har han tilhørt gruppen av alpine fjellredningsmenn i nordre Lappland.