Klatrefestet til brødrepar løsnet

Brødre på 21 og 23 år falt i døden.

FALT I DØDEN: Sea King-helikopteret (bildet) fant de to brødrene på 21 og 23 år omkommet på Kvaløya utenfor Tromsø. Fjellet Hollenderen (t.v.) er et populært klatremål. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
FALT I DØDEN: Sea King-helikopteret (bildet) fant de to brødrene på 21 og 23 år omkommet på Kvaløya utenfor Tromsø. Fjellet Hollenderen (t.v.) er et populært klatremål. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KVALØYA/OSLO (Dagbladet.no): Brødreparet på 23 og 21 år som dro ut på klatretur på fjellet Hollenderen på Kvaløya utenfor Tromsø onsdag ettermiddag, ble i dag bekreftet omkommet.

De dro til klatrehytta som ligger på 720 m.o.h. onsdag, og gikk så for å klatre.

—De gikk en av de mest populære rutene. I løpet av natta ble andre klatrere som hadde sett dem urolige fordi de ikke kom tilbake, og tidlig om morgenen slo de alarm, sier Stein Tronstad, som er sikkerhetsansvarlig i Norges Klatreforbund og ledet redningsarbeidet på Kvaløya i går.


Ufyselig vær

Et Sea King-helikopter ble satt inn i søket, og ved 12-tida i går ble det klart at de to brødrene var funnet, døde.


Tronstad sier at de har kartlagt hva som sannsynligvis skjedde med de to.


—De var på vei mot toppen, men har trolig snudd på grunn av ufyselig vær. Derfor har de ikke tatt den vanlige ruta ned fra toppen, men improvisert ei rute, sier Tronstad.


Her har de kommet over et gammelt rapellfeste som de har brukt. Denne ruta har ikke blitt brukt på mange år.


Begge falt

—Da den første personen la vekt på, røk festet. Siden de var sammenkoblet, falt begge to, sier Tronstad.


De to hadde klatreutstyr av god kvalitet.


23-åringen var lærerstudent ved Universitetet i Tromsø. 21-åringen hadde gått naturfotolinja på folkehøgskolen i Lofoten. Begge de to var opprinnelig fra Akershus.


- Vi kan bekrefte at en av de to omkomne var lærerstudent hos oss. Nå har vi fullt fokus på å ta vare på studenter og ansatte som er berørt av denne tragiske hendelsen, sier kommunikasjonsdirektør ved Universitet i Tromsø, Asbjørn Bartnes, til Dagbladet.

ERFAREN: Stein Tronstad ledet redningsaksjonen i dag. Foto: Norges klatreforund
ERFAREN: Stein Tronstad ledet redningsaksjonen i dag. Foto: Norges klatreforund Vis mer