Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klatrer falt i døden

Den kjente klatreren Brad Gobright (31) døde i en klatreulykke. Også klatreren Aidan Jacobson (26) var til stede, men overlevde fallet.

FALT I DØDEN: Den verdenskjente friklatreren Brad Gobright falt i døden. Foto: Ray Elizalde Noticias / Facebook
FALT I DØDEN: Den verdenskjente friklatreren Brad Gobright falt i døden. Foto: Ray Elizalde Noticias / Facebook Vis mer

Torsdag melder BBC at den verdenskjente klatreren Brad Gobright (31) falt i døden da han forsøkte å klatre El Portero Chico nord i Mexico. Klatreren falt omkring 300 meter.

Også hans klatrepartner Aidan Jacobson (26) var til stede under dødsfallet. 26-åringens fall var kortere enn Gobrights', og han overlevde dermed ulykken.

STERKE INNTRYKK: En fjellklatrer sendte direkte på YouTube da han klatret fjellet Fuji i Japan og det plutselig gikk galt. Video: YoutTube Vis mer

Dødsfall

Gobrights var best kjent for å klatre fullstendig uten tau og sikringsutstyr – såkalt free solo. Men på ulykkestidspunktet var både han og Jacobson festet til tau.

Overfor nettsida Outside forklarer Jacobson at de hadde besteget fjellet, og var i ferd med å rappellere ned. Han forklarer at de benyttet seg av en metode hvor de var festet til hver sin ende av samme tau, som igjen var festet til et punkt på fjellet.

- Vi begynte å rappellere. Jeg befant meg litt over ham. Jeg var til høyre, og han var til venstre. Plutselig hørte jeg et lite smell, og deretter begynte vi å falle, sier Jacobson.

SKADD: Aidan Jacobson slapp fra ulykken med en ankelskade. Foto: Ray Elizalde Noticias / Facebook
SKADD: Aidan Jacobson slapp fra ulykken med en ankelskade. Foto: Ray Elizalde Noticias / Facebook Vis mer

- Han skrek

Jacobson traff en busk og deretter en fjellhylle.

- Han skrek. Jeg skrek. Jeg falt gjennom noen busker, også husker jeg at jeg så at den blå Gramicci-skjorta hans falt over kanten.

Letemannskaper har foreløpig ikke funnet Gobright, og en gruppe klatrere vil bistå i søket den kommende tida. Jacobson slapp fra hendelsen med en skadd ankel.

Helsepersonellet som bisto Jacobson, har publisert bilder av arbeidet på Facebook.

Minnes Gobright

Nettsida Outside beskriver Gobright som en av de mest suksessfulle klatrerne i USA, og en av få i verden som kunne holde følge med klatrestjerna Alex Honnold, kjent fra dokumentarfilmen «Free Solo».

- Det er med sorg at jeg mottok beskjeden om at Brad Gobright nettopp døde i en klatreulykke. Han var en varm og snill sjel – en av en håndfull klatrepartnere som jeg elsket å tilbringe dagene med, skriver Honnold i et innlegg på Instagram.

- Det er nok en del ting å si om sikkerhet, og den overhengende faren ved klatring, men jeg bryr meg virkelig ikke om det akkurat nå. Jeg er bare så trist på Brad og hans families vegne. Og for alle som ble positivt påvirket av hans liv – det er så hjerteknusende. Brad var en ordentlig mann. I tillegg til alle hans styrker og svakheter (som hans sinnssykt sterke fingre, eller at han bodde i en Honda Civic) var han en fin fyr på innsida.

- Det er ikke så mye mer å si. Jeg er trist. Klatreverdenen har mistet et lys. Hvil i fred, skriver Honnold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media