Klatrer omkom

Polfarer og fjellklatrer Børge Ousland skulle i går ha feiret sin første Himalaya-triumf. Isteden måtte Ousland begrave en av sine klatrekamerater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sveitsisk fjellklatrer omkom etter å ha nådd toppen av Cho Oyo (8201 moh) sammen med nordmannen.

Børge Ousland klarte det han var kommet for å gjøre, nemlig klatre til topps på verdens sjette høyeste fjell, Cho Oyo, og ikke minst å komme seg ned igjen i sikkerhet. Men turen endte dramatisk for den internasjonalt sammensatte ekspedisjonen.

- Dødsfallet har gjort dypt inntrykk på oss alle, og istedenfor feiring av triumfen ble det begravelse på fjellet i dag, fortsetter Ousland, som nå setter kursen tilbake til Kathmandu i Nepal og deretter hjem til Norge.

Siste sjanse

Børge Ousland kom til topps på Cho Oyo, tre mil fra Mount Everest, kl. 11.50 lokal tid i går. Etter ti timers kontinuerlig klatring under meget vanskelige forhold, med dyp snø og tynn luft, kunne Ousland endelig juble over å ha nådd sitt første Himalaya-mål.
Etter bare ett minutt på toppen måtte han snu for å komme seg tilbake til teltleiren før snøværet hindret all sikt.

En klatrer fra Japan, en fra New Zealand og en fra Sveits foruten nordmannen, var de eneste av de i alt ti som nådde helt til topps ekspedisjonen.

Den sveitsiske klatreren i Ousland-ekspedisjonen var imidlertid så syk og i dårlig forfatning etter oppholdet over 8000 meter at han døde i teltet etter at han kom seg ned i leiren.