Klatrer opp på Ahmadinejads bil og skriker «jeg er sulten, jeg er sulten»

Unik protest mot regimet i Iran fanget på film og lastet opp på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iran gir inntrykk av å være et svært kontrollert land, der presidenten og hans likemenn stort sett er omringet av støttespillere når de beveger seg ut i offentligheten.

Men videoen du kan se over gir et unikt innblikk i hvordan fasaden noen ganger sprekker, og protester ansikt til ansikt med president Mahmoud Ahmadinejad finner veien ut på nettet.

Videoen ble filmet med det som virker å være et mobilkamera da presidenten var ute på kjøretur.

Ahmadinejad tatt på senga Det hele begynner som en vanlig da i Mahmouds liv. Presidentens hode og overkropp titter ut av soltaket på bilen han kjører, og godslig nok håndhilser og vinker han på flere av de som har møtt opp langs ruta.

Mens bilen kjører bortover veien i sneglefart, får imidlertid presidentens livvakter noe å henge fingrene i. En gruppe demonstranter kommer bort, og begynner å rope slagord om hvordan levekårene faktisk er for mange i landet.

En av demonstrantene står foran bilen og roper ut: «Jeg er sulten, jeg er sulten», ifølge Telegraphs sak om videoen.

Deretter klarer en kvinne å ta seg opp på selve bilen. Hun klatrer opp på frontruta og står dermed ansikt til ansikt med Ahmadinejad.

Mens hun sitter der forteller hun tydeligvis presidenten hva hun mener om situasjonen i landet, mens hun gestikulerer med hendene. Ahmadinejad ser ut til å svare, også han mens han gestikulerer med hendene.

Unikt innblikk Til slutt forsvinner kvinnen av bilen og presidentens livvakter har igjen kontroll over situasjonen.

Men motstanden mot Ahmadinejad fikk komme til uttrykk, ble fanget på film og så kringkastet til hele verden på nettet.

Som flere utenlandske medier påpeker gir videoen et unikt innblikk i åpen protest i det som i Vesten ses på som et lukket og brutalt regime.

Enkelte nettbrukere påpeker imidlertid også at situasjonen trolig ville fått et helt annet utfall om det var den amerikanske presidenten som ble utsatt for en slik demonstrasjon.

 VINKER:  Dette bildet er sendt ut av staben til den iranske presidenten, og viser ham vinkende til sine støttespillere under et besøk til Abu Musa tidligere i april. Foto: AFP PHOTO / HO / PRESIDENT.IR
VINKER: Dette bildet er sendt ut av staben til den iranske presidenten, og viser ham vinkende til sine støttespillere under et besøk til Abu Musa tidligere i april. Foto: AFP PHOTO / HO / PRESIDENT.IR Vis mer