- Klatrerne er fryktelig trøtte og slitne

- Tror ikke de kjenner til kritikken om uansvarlighet, sier talsmann Simen Mørdre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil ta flere dager før de tre norske klatrerne på K2 kommer ned fra fjellet. Støttespillere slår nå ring om de tre nordmennene.

- De har vært gjennom veldig mye, både fysisk og mentalt. Ikke bare i sin egen gruppe, men alt det som har skjedd rundt dem. De er fryktelig trøtte og slitne, sier pressekontakt Simen Mørdre til NTB.

Cecilie Skog (33), Lars Nessa (29) og Øystein Stangeland (39) overlevde israset på K2 fredag, mens Skogs ektemann Rolf Bae omkom. Støttespillerne forsøker nå å hjelpe nordmennene med både praktiske ting og hjelp og støtte etter det de har opplevd. Mørdre sier klatrerne vil bli skjermet i lengre tid framover

- De har nok ikke fått med seg omfanget av medieoppmerksomheten. Og jeg tror ikke de kjenner til den kritikken som har kommet de siste dagene om at noen av klatrerne kan ha opptrådt uansvarlig da de nærmet seg toppen, sier Mørdre.

I går kritiserte nederlenderen Wilco an Rooijen flere av klatrerne den skjebnesvangre fredagen for ikke å ha holdt avtalene om samarbeid ved nedstigningen.

Nede mot slutten av uka 

 De tre nordmennene konsentrerer seg nå om å få i stand det praktiske for å komme seg ned fra base camp. Marsjen fra base camp til bebygde områder er beregnet å ta tre-fire dager. Deretter er det en god reise til nærmeste sivile flyplass.

- Vi håper de vil være nede mot slutten av uka. Fortsatt er det mye som er uavklart, det er mange som skal ut og flere tonn utstyr som skal fraktes. Det er stor pågang på bærere, sier Mørdre.

 SKJERMES:  Cecilie Skog sammen med ektemannen Rolf Bae, som omkom etter raset fra K2. Skog og de to andre nordmennene som overlevde vil bli skjermet i lang tid framover, sier ekpedisjonens talsmann Simen Mørdre. Foto: Agnete Brun.
SKJERMES: Cecilie Skog sammen med ektemannen Rolf Bae, som omkom etter raset fra K2. Skog og de to andre nordmennene som overlevde vil bli skjermet i lang tid framover, sier ekpedisjonens talsmann Simen Mørdre. Foto: Agnete Brun. Vis mer

Sistemann reddet 

 Den frostskadde italienske klatreren Marco Confortola kunne tirsdag spasere inn i base camp på K2 etter å ha tilbrakt fire netter høyt oppe i det iskalde fjellet. Italieneren overlevde israset som tok livet av elleve andre klatrere fredag. Tirsdag greide han sammen med redningsmannskap å komme seg ned til klatrernes hovedleir på 5.300 meters høyde.

Til tross for sterkt forfrosne føtter kom han gående inn i leiren, melder Reuters. I en telefonsamtale sier han at han er glad for endelig å ha kommet fram og for å være i live, men at han først nå innser at han har mistet en rekke klatrerkolleger under forsøket på å nå toppen av K2, som er verdens nest høyeste fjell.

-Helvete der oppe
- Det var helvete der oppe. Slik kommenterer klatrerens bror reaksjonen overfor det italienske nyhetsbyrået Ansa, etter at brødrene var i kontakt på satelittelefon i ettermiddag. Et helikopter står klar i den pakistanske byen Skardu, og det vil forsøke å evakuere italieneren så fort været klarner opp. Imens får han behandling for frostskader av en lege i leiren.

Føttene svarte av frost

Confortola har tilbrakt fire netter ute etter at ulykken rammet. Mandag ble han funnet av en amerikansk klatrer og en pakistansk bærer, som tilbrakte den fjerde natten sammen med ham før de gikk ned til leiren tirsdag morgen.

- Nå vil jeg bare ta av meg skoene ettersom føttene mine verker forferdelig, sier Confortola.- Hendene mine er i ganske god forfatning, men føttene mine er svarte av forfrysningsskader, sier han til nyhetsbyrået AFP.

To nederlendere ble evakuert fra K2 med helikopter mandag. De er nå innlagt på sykehus i Skardu med frostskader. Confortola er den siste overlevende som er kommet ned fra fjelltoppen. (NTB - Anne M. Gøystdal).

KRITISERER: Den nederlandske klatreren Wilco van Rooijen kritiserte i går flere klatrekolleger for manglende samarbeid på vei ned fra K2.
REDDET: Den italienske klatreren Marco Confortala ble reddet ned fra K2 i dag.