Klatret opp Preikestolen for første gang

Klatrere: - Rart at ingen hadde klatret den før. 

KLATRET OPP TURISTMÅLET: Hvert år tar omtrent 270.000 mennesker turen opp til fjellplatået ved Lysefjorden. For de aller fleste av disse er turstien den eneste veien opp. Foto: Lasse Røsvik
KLATRET OPP TURISTMÅLET: Hvert år tar omtrent 270.000 mennesker turen opp til fjellplatået ved Lysefjorden. For de aller fleste av disse er turstien den eneste veien opp. Foto: Lasse Røsvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Øyvind Salvesen og Jon Egil Auestad klatret denne uka opp det kjente fjellplatået og turistmålet Preikestolen.

Hvert år tar omtrent 270.000 mennesker turen opp til fjellplatået ved Lysefjorden. For de aller fleste av disse er turstien den eneste veien opp. Noen er derimot mer dristige når de velger klatrerute.

- Det er er en fin og eksponert rute, man har veldig god utsikt. Men vi har godt med erfaring, og var ikke redde, sier Jon Egil Auestad.

Det er ingen som har klatret Preikestolen tidligere. Øyvind Salvesen tror grunnen er at man ikke tenker på stedet først og fremst som et turistmål, ikke en klatredestinasjon.

- Det er rart at ingen har klatret den ennå. Men vi så mulighetene for at vi en god klatrerute. Og vi ble også motivert av muligheten for å klatre der i ren norsk stil, sier Salvesen til Dagbladet.

Ren norsk stil er ifølge Salvesen å klatre med medbrakt utstyr som klatrerne tar med seg igjen underveis i klatringen, såkalt sporløs ferdsel.

Kontroversielle bolter

For nylig skapte en polsk klatrer kontroverser da han rappellerte fra toppen av turistmålet, og klatret de siste tjue meterne opp til selve platået. Kontroversen skapte han fordi han brøt en uskreven regel blant norske klatrere - han boret bolter inn i fjellveggen. Boltene er fortsatt i fjellveggen. Men etter refs fra norske klatrere har polakken lovet å fjerne boltene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer