<strong>KLATRET OPP TURISTMÅLET:</strong> Hvert år tar omtrent 270.000 mennesker turen opp til fjellplatået ved Lysefjorden. For de aller fleste av disse er turstien den eneste veien opp. Foto: Lasse Røsvik
KLATRET OPP TURISTMÅLET: Hvert år tar omtrent 270.000 mennesker turen opp til fjellplatået ved Lysefjorden. For de aller fleste av disse er turstien den eneste veien opp. Foto: Lasse Røsvik Vis mer

Klatret opp Preikestolen for første gang

Klatrere: - Rart at ingen hadde klatret den før. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Øyvind Salvesen og Jon Egil Auestad klatret denne uka opp det kjente fjellplatået og turistmålet Preikestolen.

<strong>NÆRMER SEG TOPPEN:</strong> Her nærmer Auestad og Salvesen seg toppen etter å ha klatret nærmere 200 meter. Foto: Lasse Røsvik
NÆRMER SEG TOPPEN: Her nærmer Auestad og Salvesen seg toppen etter å ha klatret nærmere 200 meter. Foto: Lasse Røsvik Vis mer

Hvert år tar omtrent 270.000 mennesker turen opp til fjellplatået ved Lysefjorden. For de aller fleste av disse er turstien den eneste veien opp. Noen er derimot mer dristige når de velger klatrerute.

- Det er er en fin og eksponert rute, man har veldig god utsikt. Men vi har godt med erfaring, og var ikke redde, sier Jon Egil Auestad.

Det er ingen som har klatret Preikestolen tidligere. Øyvind Salvesen tror grunnen er at man ikke tenker på stedet først og fremst som et turistmål, ikke en klatredestinasjon.

- Det er rart at ingen har klatret den ennå. Men vi så mulighetene for at vi en god klatrerute. Og vi ble også motivert av muligheten for å klatre der i ren norsk stil, sier Salvesen til Dagbladet.

Ren norsk stil er ifølge Salvesen å klatre med medbrakt utstyr som klatrerne tar med seg igjen underveis i klatringen, såkalt sporløs ferdsel.

Kontroversielle bolter

For nylig skapte en polsk klatrer kontroverser da han rappellerte fra toppen av turistmålet, og klatret de siste tjue meterne opp til selve platået. Kontroversen skapte han fordi han brøt en uskreven regel blant norske klatrere - han boret bolter inn i fjellveggen. Boltene er fortsatt i fjellveggen. Men etter refs fra norske klatrere har polakken lovet å fjerne boltene.

- I norsk fjellheim er det ikke "lov" å bruke sånne bolter. Vi har en streng bolteetikk. Vår klatring var ikke tenkt som en markering, men det har liksom blitt det, sier klatreren.

Merket ikke bryllup

Da han og makkeren Jon Egil Auestad klatret, var det et bryllup på toppen av turistdestinasjonen. Det merket ikke Salvesen noe til underveis i klatringen.

- Vi merket ikke noe til bryllupet på toppen. Men det deiset ned noen bananskall og epleskrotter i timene vi klatret, forteller han. Salvesen mener at den klatretekniske vanskelighetsgraden på et fjell som Preikestolen ikke er spesielt høy for en erfaren klatrer.

Turen var så fin at de to sier at det ikke hadde skadet å ta ruta en gang til, selv om det er vanlig å gå nye topper for klatrere.

- Jeg tror ikke det blir noe kø for å klatre der nå. Men det er jo ikke for alle. Det er såpass teknisk utfordrende at pågangen begregrenser seg selv, sier Auestad til Dagbladet.

.

<strong>VIELSE:</strong> Et brudepar hadde valgt turistmålet som vielsessted samtidig som Auestad og Salvesen klatret. &nbsp;Foto: Lasse Røsvik
VIELSE: Et brudepar hadde valgt turistmålet som vielsessted samtidig som Auestad og Salvesen klatret.  Foto: Lasse Røsvik Vis mer

Spennende å se på

Fotograf og kompis til de to klatrerne Lasse Rørvik, syns det så ganske skummelt ut når kameratene klatret i retning platået, som rager 604 meter over havet.

- Det var jo kamerater av meg som klatret der oppe. De brukte tre timer før de nådde toppen. Klatring er jo ikke en publikumsvennlig sport, men det er spennende å se hvordan de beregner rute, sier Rørvik.

Simens (17) dronevideo ble verdenshit - nå gjentar han suksessen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer