KLATRET INN:  Uvisst av hvilken grunn greide en beruset mann å klatre utenfra og over et slikt gjerde rundt Bodø fengsel i fjor høst uten at nattvakta oppdaget noe. Inntrengeren tok seg rundt på hele avdelingen før han selv ringte politiet - mens vakthavende fortsatt var opptatt med nattfilmen på tv. ARKIVFOTO: KOLBJØRN H. LARSSEN.
KLATRET INN: Uvisst av hvilken grunn greide en beruset mann å klatre utenfra og over et slikt gjerde rundt Bodø fengsel i fjor høst uten at nattvakta oppdaget noe. Inntrengeren tok seg rundt på hele avdelingen før han selv ringte politiet - mens vakthavende fortsatt var opptatt med nattfilmen på tv. ARKIVFOTO: KOLBJØRN H. LARSSEN.Vis mer

Klatret over gjerdet mens fengselsvakta så film

Men i Bodø var det ikke fangene som rømte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens vakthavende fengselsbetjent var opptatt med nattfilm og tv-lyden på full guffe, greide en mann å ta seg gjennom dører og over gjerdet rundt Bodø fengsel.

Nå har ledelsen for fengselet fått kraftig refs for dårlig vakthold fra sine sjefer i Kriminalomsorgen region nord. Men refsen sier ikke noe om hva som kunne skjedd hvis fangene hadde forsøkt å rømme.

Det bakvendte problemet i Bodø fengsel var at en beruset mann klatret over gjerdet utenfra og tok seg INN i fengselet.
Det samme skjedde høsten 2006.

Denne gangen  var det mannen selv som ringte politiet og fortalte hvor han var, fortsatt før vakthavende hadde oppdaget noe.

-    I dette tilfellet er det ikke tvil om at fjernsynet i vaktrommet kombinert med høy lydstyrke hindret betjenten i å registrere det som skjedde, skriver assisterende regiondirektør Torill Holsvik Høyem i et brev til fengselsledelsen etter at Kriminalomsorgen region nord har gransket hele innrømmingsforsøket.

Får beholde tv'en
I offentlige postjournaler kommer også fengselet med sin forklaring. Ledelsen konkluderer med at nattvaktene skal få beholde tv?en på vaktrommet.

-    Våre ansatte som var involvert har opptrådt korrekt og håndtert saken på best mulig måte, skriver fengselsledelsen om sin interne gransking av episoden.

Inntrengningen til fengselets frigangsavdeling skjedde natt til 18. september i fjor. Først kom den berusede mannen seg over et to meter høyt gjerde og deretter inn en dør som skulle vært låst.

Kjente på dørene og ringte politiet
Så passerte han vaktrommet der nattvakten var opptatt med film før han fritt vandret rundt inne på avdelingen og kjente på dørhåndtak før han selv ringte politiet.

Etterforskningen har ikke greid å avdekke mannens motiv for å rømme inn i fengselet.

Men Kriminalomsorgen region nord har bedt fengslet på kontroll på fire punkter før de kommer på inspeksjon: kameradekning, låsing av ytterdører og port, sikkerhetsrutiner for vakthavende betjent og vaktrommets innredning og utsyn inn i avdelingen.