- Kle deg annerledes

Dette forteller rapporten om kranglene mellom Valla og Yssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag har rapporten fra utvalget som har gransket konflikten mellom Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen lekket ut.

Rapporten beskriver i detalj hendelser mellom Valla og Yssen, og inneholder også vitnemål fra andre i LO.

Her er noen av sitasjonene som beskrives:

Allerede før hun startet i LO fikk Yssen tilbakemeldinger fra Gerd-Liv Valla som hun satte lite pris på. I forbindelse med et gruppearbeid skal Yssen ha vært tydelig om sine oppfatninger til LOs rekrutteringsarbeid. Dermed utviste ikke Yssen forventet ydmykhet overfor LO-systemet, og ifølge rapporten fikk Yssen beskjed fra Valla om å «ta mindre plass» og å «kle seg annerledes».

- Får meg til å føle meg dum

I november 2003 fikk Yssen tung kritikk fra Valla etter at Valla hadde deltatt på en kartellkonferanse i LO Stat. Valla kritiserte Yssen for at materialet Internasjonal avdeling hadde levert i forkant var ubrukelig. Denne kritikken opplevde Yssen, ifølge rapporten, som «sterk, personlig og urimelig. Yssen har beskrevet følelsen slik: «Gerd-Liv Valla får meg til å føle meg så utrolig dum. Jeg tar det rett og slett inn over meg», forteller rapporten.

- Jeg er LO-leder, jeg spør hvem jeg vil

Da Valla, Yssen og lederen av Europa-seksjonen dro til Svalbard i april 2004 var det gnisninger mellom Valla og Yssen. Rapporten forteller:

KONFLIKTER: Rapporten beskriver i detalj flere av konfliktene mellom Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen. (Arkivfoto) Foto: OLE C. H. THOMASSEN
KONFLIKTER: Rapporten beskriver i detalj flere av konfliktene mellom Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen. (Arkivfoto) Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

«Seksjonslederen observerte at de to ikke snakket sammen på hele turen og hun forstod at ikke alt var som det skulle i relasjonen mellom de to. Valla skal ha forsøkt å snakke med seksjonslederen om seksjonen. Ved en anledning skal Valla ha spurt seksjonslederen om Yssen skulle til Brussel uken etter. Hun foreslo at Valla burde spørre Yssen selv som sto like bak. Da skal Valla ha svart «Jeg er LO-leder, jeg spør hvem jeg vil».

I juni 2004, oppstod det en episode i bilen, da Valla og Yssen var i Stockholm. Rapporten forteller:

«Valla skal ha vært sint på henne og Yssen skal ha svart at: «Du snakker ikke slik til meg, Gerd-Liv. Jeg er voksen». Etter dette ble Valla virkelig sint, har Yssen forklart».

- Det har gått så fint uten deg her

Ingunn Yssen hadde fødselspermisjon fra 1. november 2004 til 1. september 2005. Da hun kom tilbake i jobb følte hun det var en god stemning i Folkets Hus. Etter noen dager ble hun tatt imot av Valla:

«Yssen har forklart at hun etter få dager ble kalt ned til Valla. Valla skal ifølge Yssen ha sagt følgende: «Det har gått så fint her uten deg. xxxxx (nestleder) har gjort en flott jobb». Yssen reagerte på innholdet i denne samtalen».

Yssen gråter

På administrasjonsmøtet 5. oktober 2005 gråt Ingunn Yssen da hun ble presset på hvorvidt Internasjonal avdeling, som Yssen ledet, hadde fokusert tilstrekkelig på likestilling:

- Kle deg annerledes

«Møtet ble opplevd svært forskjellig fra de som er til stede. Yssen har forklart at hun fra det øyeblikk Valla kominn, visste at noe var galt og at det var hun som skulle «tas».

Hun følte at Valla med sin kritikk uttykte følgende: «Se på Ingunn Yssen. Hun er en helt ubrukelig Internasjonal sekretær, og hun kan ikke engang håndtere likestillingsspørsmål som hun har jobbet med i 5 år».

Valla mente selv at spørsmålet Yssen fikk er stilt til svært mange avdelingsledere og at Yssen ikke ble utsatt for noen tøffere behandling enn det en leder må tåle. Valla har fremhevet overfor utvalget at hun er resultatorientert og at «Skal vi nå våre mål er vi nødt til å stille krav til alle ledd i saksbehandlingen». Hun var lei av at likestillingsperspektivet ikke ble tatt opp av avdelingene og mente det var dette som ble kommunisert på administrasjonsmøtet 5. oktober 2005.»

Vitneutsagn fra andre personer som var tilstede i møtet spriker, og flere mener at Ingunn Yssen ikke fikk spesielt hard behandling:

«Andre som var til stede på møtet har uttalt: «Jeg er overrasket over at hun gråt slik jeg opplevde møtet. Jeg mener Ingunn Yssen ikke fikk noen hardere behandling på dette møtet enn hva andre har fått. Jeg merket ikke noe spesielt ved episoden». (første vitne) «At hun følte seg ille til mote er helt sikkert, men jeg kan ikke huske at hun gråt». (annet vitne) «Jeg oppfattet ikke den kritikken som Ingunn Yssen fikk som annerledes enn kritikk som andre hadde fått i samme sammenheng». (tredje vitne) «Det var Ingunn Yssen som skulle tas. Reaksjonen var tøffere enn vanlig og Gerd-Liv Valla kjørte Ingunn Yssen hardt». (fjerde vitne) »Jeg var tilstede i møtet hvor Ingunn Yssen gråt og reagerte selvfølgelig på det når jeg så det. (femte vitne)»

I rapporten refereres et notat fra Gerd-Liv Valla som ble sendt ut til flere journalister etter at det først ble sendt ut til alle ansatte i LO:

«Yssen har selv fortalt andre om en situasjon hvor hun begynte å gråte på et administrasjonsmøte. Det som forårsaket dette, var at hun fikk et spørsmål om hva avdelingen mente med sin beskrivelse av hvordan likestillingsperspektivet/kjønnsperspektivet var ivaretatt i en bestemt sak som ble lagt fram i møtet fra Internasjonal avdeling. Dette spørsmålet er det mange avdelingsledere som har fått. Hun kunne ikke svare, og det var svært tydelig at dette dokumentet ikke var særlig godt gjennomgått av henne, som har ansvaret som avdelingsleder for å kvalitetssikre alle dokumenter som går videre til ledelsen. Jeg forstår at det er ubehagelig å ikke kunne svare på et så enkelt spørsmål, men det er et minimum av hva man må kunne kreve av en person i en så viktig stilling.»

- Alt var galt

LO-rapporten siterer et håndskrivet referat Yssen har skrevet etter et møte med Valla 9. desember 2005:

«I det øyeblikk jeg var ansatt ble jeg fratatt alle fullmakter, at Gerd-Liv Valla hadde bedt meg ligge lavt, endre klesstil, ikke pusse opp kontoret etc. fordi flere var skeptiske til meg. Senere uttaleforbud, KBT skulle beholde alle styreverv fordi det var synd på henne. Følte meg ikke velkommen - at alt var galt.»

- Skrek at jeg var ubrukelig

Da Valla og Yssen reiste til Finland på kongress i 12. juni 2006 oppstod en ny konflikt mellom de to. Valla, som slet med ryggproblemer var opprørt over at Internasjonal avdeling ikke hadde skaffet henne et godt flysete.

I oppsigelsesbrevet sitt beskrev Yssen situasjonen slik:

«Hun har stått på flyplassen i Helsinki og skreket at jeg er ubrukelig som ikke engang kan bestille riktige flybilletter.»

Ifølge rapporten avviser Valla å ha skreket til Yssen, slik Yssen hevder. Valla får i rapporten støtte fra andre som var tilstede:

«En i LOs ledelse har forklart at han sto i samme kø som Valla og Yssen og: «hørte ikke et pip om kjefting og smelling». Det tilsvarende er forklart av et annet vitne i en skriftlig erklæring til utvalget. Et annet vitne fra Arbeiderpartiets ledelse har imidlertid bekreftet at det var en betydelig uro i forbindelse med episoden, og beskrev at Yssen var preget og skjelven etter samtalen med Valla».

Situasjonen endte med at partisekretær i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg, ga fra seg sin billett på første klasse.

RAPPORTEN: Slik ser rapporten ut.
<B>GRÅT:</B> Rapporten beskriver blant annet et møte hvor Ingunn Yssen gråt etter å ha fått kritikk av Gerd-Liv Valla.