Klebanov grillet etter «Kursk»-saken

En hardt presset visestatsminister Ilja Klebanov innrømmet fredag i den russiske Dumaen at redningsaksjonen etter ubåthavariet 12. august var svært mangelfull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klebanov leder regjeringens havarikommisjon som gransker «Kursk»-forliset for å finne årsaken til at Russlands mest moderne ubåt sank og 118 mann mistet livet under Nordflåtens øvelse i Barentshavet.

Klebanov ble hardt kjørt da han kom til Dumaen fredag for å oppfylle de folkevalgtes krav om å bli holdt orientert om etterforskningen. Stemningen var dyster, og Klebanov møtte den rene kryssild av kritiske og nærmest fiendtlige spørsmål fra parlamentarikerne.

Han ville ikke svare direkte på spørsmålet om han vil trekke seg som visestatsminister. Derimot benektet han at myndighetene bevisst villedet offentligheten i dagene etter forliset og fikk dem til å tro at noen av mannskapet på 118 hadde overlevd den første eksplosjonen om bord.

- Vi villedet ingen, sa Klebanov, som likevel sa at den russiske redningstjenesten må bli bedre.

Han forsvarte den russiske marinen mot kritikken for at marinen ikke hadde eksperter som kunne redde sjøfolkene. De utenlandske dykkerne fra Norge og Storbritannia var fra private selskaper, de var ikke militære eksperter, sa Klebanov.

En del av Duma-representantene krever opprettelsen av en egen parlamentarisk kommisjon som skal etterforske hvorfor «Kursk» gikk ned.

(NTB)