Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kledd naken av folket

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Jugoslavias president Slobodan Milosevic er kledd naken av sitt folk. Helgas valg var i realiteten en folkeavstemning over et korrupt krigerregime som har styrt ved hjelp av manipulering og propaganda i 13 år. Alt tyder på at opposisjonen har vunnet, selv om vi vet at regimet hadde forberedt - og etter all sannsynlighet gjennomført - omfattende valgfusk.
  • Det store spørsmålet nå er om svakhetene Milosevic har avslørt ved å tape, gjør det mulig for ham å beholde makten. Vil kadrene i hans sosialistparti fortsatt stå skulder ved skulder med en avkledd president? Vil soldater og offiserer kunne støtte en faktisk øverstkommanderende som alle vet har tapt et valg, i en konfrontasjon med sitt eget folk?
  • De første dagene vil bli avgjørende. Opposisjonen, ledet av mannen som vant valget, Vojislav Kostunica, oppfordrer nå sine tilhengere til å bruke gata som sin talerstol, for å tvinge Milosevic til å trekke seg tilbake. Det er den styrken opposisjonen kan mobilisere på gata, og brutaliteten i Milosevics svar, som vil avgjøre Jugoslavias nære framtid.
  • Derfor er det farlig nå, selv om utfallet trolig er gitt på litt lengre sikt. Lokale ledere av Milosevics sosialistparti har allerede flagget hvitt, og startet samtaler med Kostunicas folk. I Milosevics leir må panikken ha begynt å spre seg. Det er klar tale når Kostunica sier at han ikke vil delta i en andre valgomgang, slik Milosevic nå vil. Kostunica står fast på at folkets votum skal telle, og ikke tukles med. Valget av strategi indikerer at Kostunica heller ikke ved denne skjebnesvangre korsveien vil ha noe kompromiss med Milosevic og hans folk. Nå er det makten som teller, og ikke noe annet, for både regime og opposisjon. De kommende dager og uker avgjør om Milosevics tid ender i et blodbad.