PROTEST: Tre medlemmer av protestgruppa Ztohoven tok seg i helga opp på taket av presidentpalasset i den tsjekkiske hovedstaden Praha.

Kledd som feiere lurte de vaktene, og da de kom opp byttet de ut flagget til den sittende presidenten Milos Zeman med et par svære røde underbukser. Det skriver nyhetsbyrået AFP. Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / ZTOHOVEN /NTB Scanpix
PROTEST: Tre medlemmer av protestgruppa Ztohoven tok seg i helga opp på taket av presidentpalasset i den tsjekkiske hovedstaden Praha. Kledd som feiere lurte de vaktene, og da de kom opp byttet de ut flagget til den sittende presidenten Milos Zeman med et par svære røde underbukser. Det skriver nyhetsbyrået AFP. Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / ZTOHOVEN /NTB ScanpixVis mer

Kledd som feiere lurte de seg opp på taket. Der byttet de ut presidentens flagg med ei underbukse

Protestgruppe i Tsjekkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre medlemmer av protestgruppa Ztohoven tok seg i helga opp på taket av presidentpalasset i den tsjekkiske hovedstaden Praha.

Kledd som feiere lurte de vaktene, og da de kom opp byttet de ut flagget til den sittende presidenten Milos Zeman med et par svære røde underbukser. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

«Endelig henger flagget til mannene som ikke skammer seg over noe over presidentpalasset», skriver gruppa på sin Facebook-side.

Gruppa forklarer også at fargen på det symbolske undertøyet ikke er tilfeldig. Rødt symboliserer det de mener er altfor tette relasjoner til Russland og Kina.

Gruppa har også tidligere kritisert Zeman for språkbruken hans.

Risikerer fengsel De tre aksjonistene, som er mellom 33 og 41 år gamle, ble arrestert i etterkant av stuntet, og risikerer nå to år i fengsel. Det sier politiet.

En talsmann for presidenten har gått ut på Twitter og kritisert stuntet. Han sier at Prahas «cafekultur» ikke skammer seg over å desekrere symbolder på staten Tsjekkia.

Zeman selv var mannen som innførte begrepet «Praha cafe» for å erte en rekke intellektuelle som støttet hans konservative rival Karel Schwarzenberg under valget i 2013.

Tidligere stunt Dette er ikke første gang gruppa harsellerer med de styrende maktene i landet.

I juni i 2007 hacket gruppa seg inn hos en riksdekkenede TV-kanal og viste bildet av en soppsky etter en kjernefysisk eksplosjon over et fredelig landskap. Dette skulle illustrere en værmelding.

Samme år tuklet de med en rekke trafikklys i hovedstaden, så de i stedet for de tradisjonelle menneskene viste festlige karakterer på både rødt og grønt. Dette for å få folk ut av sine daglige rutiner.