Kledd til strid

Kristin Krohn Devold kommer til Battle Griffin i stridsuniform. Hun nekter å svare på om det blir hennes siste militærøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SPROVA (Dagbladet): -  Nei, det vurderer jeg rett og slett ikke i det hele tatt, sier en tilsynelatende selvsikker forsvarsminister.

Hun ser på besøket ved øvelsen Battle Griffin i Nord-Trøndelag som en skikkelig inspirasjon foran dagens høring i Stortingets kontrollkomité. 14 000 soldater fra 15 nasjoner deltar i øvelsen.

-  Da jeg var liten, ga far meg alltid en lakrisbåt for hver 200 meter. Det å være på denne militærøvelsen er en sånn lakrisbåt, en skikkelig motivasjon, sier Devold.

Klar for høring

-  Det er alltid en inspirasjon å komme ut og se styrkene. Summen av det jeg får se, og den kvaliteten de norske soldatene og offiserene representerer, gjør meg sikker på at det vi holder på med er riktig, sier hun.

-  Får du konsentrert deg om øvelsen når du har den viktige høringen foran deg?

-  Ja, det får jeg. Det vi skal snakke om på høringen har vi grundig forberedt i flere uker.

-  Hvordan forbereder du deg til høringen?

KRISTIN HAR EN GOD SAK: Mener Jan Petersen.
KRISTIN HAR EN GOD SAK: Mener Jan Petersen. Vis mer

-  Jeg går skikkelig inn i sakene. Jeg gleder meg faktisk til å få en anledning til å legge fram konkrete saklige svar på de spørsmål som blir stilt. Det viktigste er å være uthvilt, opplagt og trygg på det vi holder på med.

Har ryggdekning
Kjell Magne Bondevik brukte uttrykk som «den informasjon jeg nå har» og «den oversikt vi sitter med i dag», da han fikk spørsmål om forsvarssaken i Stortingets spørretime onsdag. Forsvarsministeren føler likevel at hun har god ryggdekning fra sjefen.

-  Jeg føler jeg har fått veldig god ryggdekning fra statsministeren. Jeg synes han var kjempeflink i spontanspørretimen.

-  Du føler ikke at det var en anelse tvil i svarene han ga?-  Nei, tvert imot. Jeg satt og så på statsministeren sammen med forsvarssjef Sigurd Frisvold, og vi var begge to særdeles fornøyde.

-  Hvordan vurderer du din politiske stilling i forhold til høringen?

-  Nei, det er det selvfølgelig ikke opp til meg å vurdere, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.Får kraftig skyts av Forsvarsstaben

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har fått ny ammunisjon av Forsvarsstaben før hun grilles i sin andre høring om forsvarsrotet i Stortinget i dag.

Forsvarsstaben har laget «motrapport» og imøtegår rapporten som er bestilt av generalinspektøren for hæren Lars J. Sølvberg.

Stabens rapport er sendt Forsvarsdepartementet 2. mars og kan oppfattes som en del av ministerens forsvar når hun grilles i dag. Den avviser at underskuddet i Hæren er på 112,8 millioner, slik Sølvberg-rapporten hevder.

Krass motrapport
- Forsvarsstaben fastholder at merforbruket som kan tilskrives «feil- og underbudsjettering samt forserte utbetalinger» iht. overordnede bestemmelser og gitte føringer er en del av merforbruket som generalinspektøren i Hæren har ansvaret for, står det i rapporten Dagbladet har tilgang til.

Det betyr at forsvarsledelsen avviser at Sølvberg bare er ansvarlig for en overskridelse på 112,8 millioner, og mener han også må ta ansvar for 170,7 millioner Sølvberg-rapporten omtaler som «feil og underbudsjettering samt forserte utbetalinger». Hærens overforbruk er på 425 millioner.

«Syndebukken» Sølvberg
Tallene er politikk. Sølvberg ble suspendert da budsjettsprekken ble kjent. Mange i Stortingets opposisjon mener han ble gjort til syndebukk, og at han langt på vei er frikjent av den uavhengige granskingsrapporten han bestilte.

Forsvarets ledelse mener rapporten bestilt av Sølvberg verken er objektiv eller uavhengig, og mener åpenbart at Sølvberg har et hovedansvar for overskridelsene.

Går til harde angrep
- Troverdigheten som uhildet, objektiv rapport reduseres fordi det er faktafeil og påstander som ikke er dokumentert, heter det i Forsvarsstabens rapport, som her henviser til Sølvberg-rapporten.

- Granskingsutvalget viser her en overraskende liten innsikt i grunnleggende premisser nedfelt i økonomireglementet, iverksettingsbrev og virksomhetsplan, heter det i den «motrapporten» Forsvarsstaben nå har produsert.

- Kristin har en god sak

Høyre fnyser av krisestemningen som bygger seg opp i Stortinget. Jan Petersen slår fast at Krohn Devold har en god sak når hun i dag møter til høring i Stortinget.

HOUSTON, Texas/OSLO (Dagbladet): Utenriksministeren slår fast overfor Dagbladet at Kristin Krohn Devold har gjort en god jobb.

- Kristin har en god sak, og hun har håndtert dette på en god måte, sier Jan Petersen, som er på reise i USA med kongefamilien.

Når Dagbladet spør om han frykter at Stortinget kommer med mistillit til partifellen, svarer Petersen slik:

- Jeg har full tillit til at hun kommer gjennom dette.

Provokasjon
Uttalelsene til den tidligere høyrelederen er egnet til å provosere og fyre opp opposisjonen på Stortinget ytterligere. Dagbladet var i går i kontakt med flere sentrale høyrekilder som slår fast at statsråden ikke har feilinformert, og at opposisjonen nå bare spiller et taktisk spill for å ramme regjeringen. I Høyre er det en samstemmig oppfatning om at Kristin Krohn Devold har gjort en meget god jobb som forsvarsminister.

- Hun har brakt forsvaret ut av en dyp krise og gjenreist vår forsvarsevne, sier en representant for Høyre.

I Høyre kan man heller ikke se at Krohn Devold har unnlatt å gi relevante opplysninger som Stortinget burde hatt. At det skal dukke opp nye graverende opplysninger, kan aldri utelukkes, men det anses som svært lite sannsynlig. Sentrale Høyre-representanter oppfattet opposisjonens avventende opptreden i spontanspørretimen onsdag som et antiklimaks. Men de regner slett ikke med at hardkjøret mot Krohn Devold er over av den grunn.

- Det mest sannsynlige er at opposisjonen vil bruke saken utover våren for å seigpine statsråden og plage regjeringen. I den grad kritikken skulle materialisere seg i markeringer av mistillit, vil disse i så fall bli framsatt som to atskilte slik at begge forslag faller, sier en Høyre-representant.

Nerver i helspenn
Alle sentrale politikere viste i går til dagens åpne høring av forsvarsministeren i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Men det er trolig bare en manøver for å vinne tid til de vanskelige overveielser: Opposisjonspartiene må før eller siden gjøre et valg: Mistillit eller ikke mistillit. Regjeringspartiene, med statsministeren i spissen, må vurdere om de skal komme et eventuelt mistillitsforslag i forkjøpet ved en ommøblering av regjeringen eller stå last og brast med sin omstridte minister.

VG kunne i går fortelle at Ap, i henhold til et hemmelig notat, forbereder seg på å styre alene etter en eventuell regjeringskrise. Dagbladet har fått bekreftet at et slikt notat eksisterer. Dette har skapt krisestemning i både Ap og i SV.

Ingen kommentar
Verken Ap- eller SV-ledelsen ønsket i går å kommentere innholdet i VG-artikkelen. Begge partier henviste i går til dagens høring. De to mulige regjeringspartnerne har åpenbart samrådd seg for ikke å komme i åpen konflikt med hverandre. Men det er åpenbart en interessekonflikt mellom partiene: Verken Ap eller SV ønsker en regjeringskrise. Det har begge partiledere gitt uttrykk for offentlig. Hvis krise likevel er uunngåelig, har partiene noe ulike behov. Ap har lang erfaring med å lede en ettpartiregjering i mindretall. En slik regjering er lettere å sette sammen enn en Ap-Sp-SV-regjering. Den vil uansett få en kort levetid før valget. Inntil i forrige uke tok alle for gitt at Ap ville vegre seg for regjeringsansvar nærmest for enhver pris. Nå er det like åpenbart at man ser visse oppsider ved en i utgangspunktet uønsket krise. Et regjeringsskifte vil gi stor oppmerksomhet til det eller de partier som danner regjering.

Nye fjes
Tida fram til valget vil være så knapp at man ikke rekker å pådra seg noen regjeringsslitasje. Snarere kan nye fjes på ministere, statssekretærer og rådgivere gi partiet eller partiene vind i seilene. I SV er man engstelig for at en Ap-regjering vil sette SV fullstendig i skyggen i månedene før valget. KrF er i en vanskelig klemme. Så lenge opposisjonen ikke har håndfaste bevis på at Krohn Devold har brutt sin informasjonsplikt overfor Stortinget, har hun statsministerens og partiets tillit. Frp-formann Carl I. Hagen er ikke synlig plaget av nerver. Han fortsetter å samle glødende kull på forsvarsministerens hode. Det vil han fortsette med under høringen i dag, men har etter eget sigende ennå ikke konkludert på hvorvidt han har mistillit til Krohn Devold.

TILLIT: - Jeg har full tillit til at hun kommer gjennom dette, sier utenriksminister Jan Petersen om forsvarsminister Kristin Krohn Devold.