Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreldre holdt 13 barn fanget i California:

Kledde alle barna likt og holdt dem borte fra folk. Datter (17) rømte gjennom vindu og varslet politiet

- Jeg tror de har veldig stor tro på at livet vil bli bedre for dem etter denne hendelsen, sier sykehussjef.

HOLDT FANGET: De 13 barna ble holdt fanget og alle ble kledd helt likt. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpix
HOLDT FANGET: De 13 barna ble holdt fanget og alle ble kledd helt likt. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag satte politiet i California i gang etterforskning da de fant 13 søsken i alderen to til 29 år som ble holdt fanget i et hus av foreldrene sine.

Barna ble beskrevet som underernærte og veldig skitne, og flere av barna var lenket fast til sengene sine i mørke og illeluktende rom.

Foreldrene, som er 57 og 49 år gamle, er siktet for tortur og for å ha satt barn i fare.

Rømte gjennom vindu

Tirsdag kom politiet med flere opplysninger om den rystende saken. Den ble rullet opp etter at en 17 år gammel jente lyktes i å rømme gjennom et vindu, skriver Los Angeles Times.

Etter rømmingen ringte hun politiets nødnummer fra en deaktivert mobiltelefon. Noen politibetjenter dro ut for å møte henne, og hun fortalte at hun og hennes søsken ble holdt i huset mot deres vilje.

Politibetjentene som møtte henne var overbevist om at hun var rundt 10 år gammel.

- Hvis dere kan se for dere en 17-åring som ser ut som en tiåring, som blir lenket til senga, blir underernært og får skader som assosieres med det, så vil jeg kalle det tortur, sa politisjef Greg Fallows for å forklare siktelsen til foreldrene.

For å overbevise politimennene om at hun snakket sant, hadde 17-åringen tatt med seg bildebevis. Hun lyktes i å overbevise politiet, som bestemte seg for å sjekke forholdene i huset.

- Må anerkjenne motet

Der fant de 12 andre søsken. De var underernærte og levde under «forferdelige» forhold, skriver Washington Post.

Ifølge The Press-Enterprise skal tre av barna ha vært lenket fast til møbler.

- Vi må anerkjenne motet til jenta som rømte fra boligen for å påkalle oppmerksomhet, så de kunne få den hjelpa de trengte, sa politisjef Greg Fellows under en pressekonferanse tirsdag.

Foreldrene skal ikke ha klart å komme opp med noen god forklaring på hvorfor flere av barna var lenket fast, og mora skal ha virket «perpleks» da hun ble spurt ut av etterforskere.

De 13 søsknene blir nå behandlet for underernæring. De voksne, fem kvinner og to menn, er innlagt på Corina Regional Medical Center.

- Det er vanskelig å tenke på dem som voksne når du ser dem, fordi de er så små og underernærte. Tilstanden deres er stabil, de får mat, sier Uffer.

Politiet trodde også innledningsvis at alle de 13 søsknene var under 18 år, og ble sjokkert da de måtte fastslå at den eldste var så gammel som 29.

- Veldig vennlige

Søsknene blir nå holdt på et sikkert område på sykehuset, der de får være sammen.

- De er veldig vennlige. De er veldig samarbeidsvillige, og jeg tror de har veldig stor tro på at livet vil bli bedre for dem etter denne hendelsen, sier sjef ved sykehuset, Mark Uffer.

Hvor lenge de 13 søsknene har levd under uverdige forhold er usikkert, men ifølge Susan van Zabern, leder for sosialhelsetjenesten i området, «indikerer helsetilstanden at det dreier seg om en lengre tidsperiode».

Saken kommer som et sjokk på nabolaget, men også på myndighetene i området. Det har ikke vært noen bekymringsmeldinger eller andre ting som har gjort at man har sett seg nødt til å besøke familien.

- Dette er første anledning vi har hatt til å bryte inn, sier van Zabern.

Barna ble kledd likte

Flere amerikanske medier har pekt på den oppsiktsvekkende forskjellen på de lykkelige familiebildene som har blitt lagt ut på Facebook, og de grufulle forholdene barna levde under.

CNN peker blant annet på et bilde fra da paret fornyet ekteskapsløftet sitt i Las Vegas, og er avbildet sammen med hele familien. Aller smiler pent, og det ser tilsynelatende ut som et idyllisk familiebilde.

Mest iøynefallende er det likevel at alle guttene har på seg lik dress, og alle jentene har på seg lik kjole.

Det skal også ha vært sånn det var til daglig. Søsknene kledde seg alltid likt.

I tillegg skal foreldreparet ha holdt barna borte fra andre folk, og nesten alle guttene hadde helt lik sveis. En sveis nesten helt lik farens.

Bestemora til de 13 søsknene sier til CNN at hun ikke har noen informasjon om saken. Men:

- Vi føler at bare en side av saken har kommet fram. Dette er en veldig respektabel familie, sier hun.

«Veldig streng hjemmeundervisning»

Til ABC News sier bestemora at det fengslede ekteparet skal ha fått beskjed fra gud om å få så mange som 13 barn, og at barna fikk «veldig streng hjemmeundervisning».

Barna skal ha forsøkt å lære seg lange tekstutdrag fra bibelen utenat, og noen av barna hadde som mål å memorere hele bibelen.

Siste gangen besteforeldrene besøkte familien skal de ha lagt merke til at barna «så tynne ut», men ellers skal de ha virket som en «glad familie».

Og selv om flere i nabolaget bedyrer at de ikke ante at det sto så ille til som det gjorde, hadde noen bange anelser.

Kimberley Milligan, som bor rett overfor familien, fortalte mandag til Los Angeles Times at det var flere ting ved familien hun synes var rart.

Barna hun så virket veldig bleike, og, hvis det var så mange barn i huset, hvorfor var de aldri ute og lekte?

- Du vet at noe ikke stemmer, men du ønsker ikke å tenke vondt om folk, sa Milligan.

Foreldreparet må møte for retten torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!