NY FORSKNING: Forskere ved Berkeley-universitetet i California har funnet at ondartede kreftceller igjen kan vokse som en frisk celle dersom de blir stimulert fysisk i utviklingsfasen. Dette er imidlertid ingen behandlingsmetode, men viktige funn for videre utvikling av dette. Foto: Colourbox
NY FORSKNING: Forskere ved Berkeley-universitetet i California har funnet at ondartede kreftceller igjen kan vokse som en frisk celle dersom de blir stimulert fysisk i utviklingsfasen. Dette er imidlertid ingen behandlingsmetode, men viktige funn for videre utvikling av dette. Foto: ColourboxVis mer

Klemmer brystkreftceller friske

Amerikanske forskere fikk ondartede kreftceller til å igjen vokse normalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka la forskere ved Berkeley-universitetet i California og det nasjonale laboratoriet «Lawrence Berkeley» fram oppsiktsvekkende kreftfunn.

De har funnet at fysisk klemming av ondartede brystkreftceller kan få cellene til å igjen vokse normalt.

Funnet, som ble presentert på det årlige møtet til det amerikanske foreningen for cellebiologi i San Francisco, viser for første gang at fysisk kraft alene kan påvirke veksten til cellene.

Følsom for trykk Cellevekstendringen skjer til tross for at kreften er forårsaket av genetiske mutasjoner, og klemmingen motvirker da den naturlige ondartede utviklingen. Brystkreft er en av de hyppigst forekommende kreftformene i den vestlige verden.

- Dette viser at vevet er følsomt for mekanisk behandling i utviklingsstadiet. Trykk mot vevet synes å få disse ondartede cellene tilbake på rett spor, sier forskningsleder og bioingeniør Daniel Fletcher ved Berkeley til universitetets nyhetsavis.

I silikonkammer I sin doktorgrad fant forsker Gautham Venugopalan ved US Berkeley at fysisk klemming kan påvirke kreftcellens vekst, snarere enn kjemisk påvirkning. Venugopalan og kollegaene plasserte ondartede kreftceller i et silikonkammere, slik at de kunne utsette cellene for fysisk stimuli.

- Mennesket har i hundrevis av år visst at fysisk kraft kan påvirke kroppene våre, sier Venugopalan.

- Når vi løfter vekter blir musklene våre større. Gravitasjonskraften er essensiell for å holde beina våre sterke. Dette er eksempler på at fysisk kraft kan spille en rolle for vekst, og også reversert vekst av kreftceller.

Utviklingen til cellene, som ble fanget opp av time-lapse mikroskopi, ble sammenlignet med kreftceller som ikke ble utsatt for stimuli.

Banebrytende funn I løpet av en kvinnes liv vokser og krymper brystvevet naturlig for å tilpasse seg kvinnens formeringssyklus og produksjon av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Når for eksempel melkekjertlene øker i strørrelse under graviditet, vil friske brystceller rotere for å forme en organisert struktur.

Disse cellene slutter så å vokse naturlig, noe kroppen ikke klarer ved ondartede kreftceller.

En av de tidligste kjennetegnene på brystkreft er endring av dette voksemønsteret blant cellene i brystet. For i tillegg til at ondartede celler vokser ukontrollert og raskt, har nylig forskning vist at kreftceller ikke roterer sammenhengende når de skal danne kjertler.

Over tid viste Berkeley-forsøket at de stimuli-utsatte cellene vokst mer organisert, og til friskere kjertler med normale strukturer. Disse kreftcellene roterte lik friske celler også.

Trenger veiledning Disse utsatte cellene stoppet også å vokse da brystkjertelstrukturen var dannet, til tross for at de ikke lenger ble fysisk stimulert.

- Ondartede celler har ikke glemt hvordan de normalt ville ha oppført seg, de trenger bare å bli veiledet tilbake til sitt sunne vekstmønster, sier Venugopalan.

ENDRER VOKSEMØNSTER:  En av de tidligste kjennetegnene på brystkreft er endring av vokse- og rotasjonsmønsteret blant cellene i brystet. Foto: Colourbox
ENDRER VOKSEMØNSTER: En av de tidligste kjennetegnene på brystkreft er endring av vokse- og rotasjonsmønsteret blant cellene i brystet. Foto: Colourbox Vis mer

Forskerne tilsatte så et stoff som blokkerer proteinet E-cadherin, som hjelper cellene å holde seg til sine naboceller.

Celle-til-celle-viktighet Da dette ble gjort gikk kreftcellene igjen tilbake til den ukontrollerte veksten, og lot seg ikke påvirke av fysisk berøring, og poengterte dermed viktigheten av celle-til-celle kommunikasjon.

Mina Bissell, som er forsker ved Berkeley, gjennomførte først banebrytende eksperimenter som viste at ondartede kreftceller ikke nødvendigvis er nødt til å utvikle seg til en svulst.

Hun fant at cellens skjebne er avhengig av samspillet med mikromiljøet rundt. Hennes forsøk viste at tilførsel av biokjemiske hemmere kunne få muterte celler til å igjen oppføre seg normalt.

Ikke behandlingform Forskerne mener imidlertid ikke at klemming av bryst vil være en kreftbehandlingsmetode for brystkreft.

- Klemming i seg sjøl er sannsynelig ikke en behandlingsform. Men dette gir oss nye ledetråder for hvordan vi skal spore opp molekyler og strukturer som til slutt vil kunne være terapi, sier Venugopalan.

Det nasjonale helseinstituttet i USA hjalp til å finansiere dette forskningsprosjektet gjennom sitt naturvitenskaplige onkologi-program. Onkologi er grenen av medisin som studerer behandling av svulster.