Klemt av kinosete - døde

Kinovirksomheten får millionbot for manglende sikkerhetskontroller, etter at 24 år gamle Ateeq Rafiq døde av skadene han ble påført av et kinosete.

DØDSULYKKE: Kinovirksomheten Vue Entertainment har erkjent at de ikke hadde tilstrekkelige sikkerhetsrutiner, etter en dødsulykke i Birmingham i 2018. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
DØDSULYKKE: Kinovirksomheten Vue Entertainment har erkjent at de ikke hadde tilstrekkelige sikkerhetsrutiner, etter en dødsulykke i Birmingham i 2018. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Kinovirksomheten Vue Entertainment må ut med 750 000 pund - nærmere 9,7 millioner kroner - etter en kinosete-ulykke med dødelig utfall. Det melder blant andre Sky News.

Hendelsen skjedde ved en kino i Birmingham i England i mars 2018. Britiske Ateeq Rafiq (24) fikk hjertestans da beinstøtten på et kinosete smalt ned over nakken hans.

Etter filmen skal han ha bøyd seg ned for å hente telefon og nøkler, da han ble fastlåst av beinstøtten som smalt ned. Konas hånd skal også ha blitt fastklemt da hun forsøkte å dra beinstøtten bort fra ektemannens nakke.

24-åringen fikk alvorlige hjerneskader, og døde på sykehuset ei uke seinere.

- Skulle aldri skjedd

Tirsdag sa dommer Heidi Kubik i retten at ulykken aldri skulle skjedd. Hun konkluderte med at manglende sikkerhetstiltak var en viktig årsak til ulykken.

- Ingenting jeg sier kan endre tapet hans kone og familie har lidd, sa Kubik.

I mai 2019 ble det kjent at kinosetet, som var av luksus-varianten, manglet en del som kunne ha frigitt Rafiq enkelt, etter at han ble fastlåst.

Den gang konkluderte en juryformann ifølge BBC med at kinovirksomheten hadde unnlatt å gjennomføre omfattende sikkerhetskontroller av stolene i salen.

Vue Entertainment hevdet at de ikke hadde mottatt de manglende delene fra produsenten av stolene, men under en høring i april i år erklærte selskapet seg skyldige i å ikke å gjennomført tilstrekkelige sikkerhetskontroller av et antall seter med samme feil, skriver The Guardian.

NÆRE PÅ: Denne skumle hendelsen ble fanget av en turist ved Panama Beach i Florida i USA. Video: Viralhog. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

- Vi er lei oss

I tillegg til boten på 750 000 pund, besluttet retten at kinovirksomheten skal betale ytterligere 130 000 pund i saksomkostninger.

Dommeren understreket tirsdag at selskapet aldri tidligere har fått dommer gjeldende helse og sikkerhet. Dette ble ansett som en formidlende omstendighet.

- Rafiqs dødsfall gikk hardt inn på alle i Vue, og vi er lei oss for tapet hans familie og venner har lidd, sier Vue Entertainment i en uttalelse.

Selskapet opplyser at alle kinosetene av typen som var involvert i ulykken er fjernet fra deres kinosaler.

- Vi har foretatt alle mulige grep for å lære av dette og forsikre oss om at det aldri kan skje igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer