Klemte hverandre i retten

LILLESTRØM (Dagbladet): To ganger under det åtte timer lange fengslingsmøtet fikk Per Kristian og Veronica Orderud klemme hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før de forlot hverandre - for å reise til hvert sitt fengsel - holdt de lenge rundt hverandre inne i rettssalen.

Ektefellene er veldig engstelige for at de skal bli fengslet for en ny periode på fire uker. Kjennelsen ble i går utsatt til mandag. Selv om de har et håp om løslatelse, frykter de det verste.

Per Kristian Orderud virker fremdeles veldig sliten og ser nedbrutt ut. Men han er ikke lenger i en slags sjokktilstand, slik han var like etter pågripelsen.

Hans kone Veronica ser ut til å takle tida i varetekt bedre.

- Hun er sterk og robust, og har tatt dette med fatning. Men hun er fremdeles veldig trist og lei seg for at hennes søster har trukket henne inn i saken. Hun antar at det ligger forklaringer bak det som hun ennå ikke forstår, sier hennes forsvarer, advokat Frode Sulland.

Stor påkjenning

Per Kristian Orderud har det også veldig vanskelig.

- Det er klart han er sliten, dette har vært en enorm påkjenning. Men han er mye mer innbitt nå, nesten fandenivoldsk, sier Cato Schiøtz.

Ekteparet hadde ikke sett hverandre på en måned. Forrige gang de så hverandre, var i lagmannsretten. De sitter fengslet på hvert sitt sted, og de eneste de møter er politietterforskere og advokater. Først i den siste tida har de fått besøk av noen få nære familiemedlemmer.

Gjensynet mellom de to i dag var hjertelig. I tillegg til klemmer, rakk de også å veksle noen få ord. Hele tida mens politiet passet på dem.

Da Dagbladet i en pause spurte Veronica Orderud hvordan hun har det nå, himlet hun bare med øynene. Heller ikke hennes mann ville svare på spørsmål fra Dagbladet.

Tårene rant

Per Kristian Orderud var svært følelsesladet da han forklarte seg bak lukkede dører. Han var helt på gråten flere ganger mens han forklarte seg. Da Veronica etterpå fortalte dommeren sin versjon av de dramatiske hendelsene, rant tårene hennes.

Etter at fengslingsmøtet var avsluttet, henvendte Veronica seg til advokat Ina Strømstad, som er Frode Sullands medhjelper.

- Synes du det gikk fint, eller? spurte Veronica, og fikk bekreftende svar.

Så ble hun og ektemannen ført ut i hver sin politibil. På en av de fineste sommerkveldene på Østlandet i år ble de kjørt til varetektscellene sine på kretsfengslene på Hamar og Gjøvik.