Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klemte til

Kristin Clemets utspill om dagens lærere på TV-nyhetene i går kveld skaper reaksjoner. Lærerlagslederen mener Clemet driver et Høyre-solospill uten grunnlag i Sem-erklæringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clemet fortalte til NRK Dagsrevyen at lærere har sendt henne kort og brev, som ikke var skrevet på riktig norsk. På spørsmål om det er viktig å få slike lærere ut av skolen, startet statsråden med å svare ja. Hun tok også til orde for større frihet og makt til rektorer når det gjelder å «differensiere lærerne som den viktige ansatteressurs de er».

Lærerlagslederen oppfatter dette som et ønske om å sparke udugelige lærere.

- Følg Sem

- Det jeg hørte statsråden fremme i går, er ikke noe nytt. Det er rein Høyre-politikk. Nå er Kristin Clemet statsråd i en samarbeidsregjering og må fremme skolepolitikken i Sem-erklæringen. Den sier ikke noe om prestasjonslønn, slik jeg hørte Clemet si, sier Helga Hjetland, leder i Norsk Lærerlag.

I Sem-erklæringen heter det at man ønsker differensiert lønn ut fra ansvar, kompetanse og funksjon.

- Det er akkurat slik vi har i dag. Hvis Clemet ønsker ytterligere differensiering, blir det etter prestasjon, og det står det ikke noe om i Sem-erklæringen, sier Hjetland.

- Vi har de siste tre åra gått inn på en stor grad av differensiering og har nå en like differensiert lønnsavtale som andre - og vel så det, sier hun.

Feil å si opp

Hjetland ønsker ikke å komme med noen krigserklæring mot den nyutnevnte utdanningsministeren. Men også når det gjelder Clemets utspill om at det må bli enklere å få inkompetente lærere til å forlate jobben sin, mener Hjetland at dagens ordninger er bra nok.

- Det er ikke vanskeligere å sparke lærere enn å sparke andre offentlig ansatte. Dette er bare en myte, hevder Hjetland.

Fagforeningslederen poengterer at hun er enig medClemet i at vi trenger dyktige lærere.

Mangler lærere

- Men det er ikke sikkert at å sparke lærere er den rette løsningen. Vårt største problem er tross alt lærermangel. Løsningen er nok heller å iverksette etter- og videreutdanningsplanen fra Sem-erklæringen, tror lærerlagslederen. Hun sendte brev til Høyre før Clemet ble utnevnt, og nå håper hun på et møte med undervisningsministeren i løpet av uka.

- Kanskje er hun ikke oppdatert på verken oppsigelsesvernet eller lønnssystemet vårt. Slik kunne det høres ut på Dagsrevyen, avslutter Hjetland.

Clemet angrer

Etter å ha sett nyhetsinnslagene, er Kristin Clemet brydd over at hennes uttalelser vekker oppsikt.

- Jeg er lei meg for måten dette framstår på - med ord og uttrykk jeg selv ikke har brukt. Udugelige lærere er et lite problem i forhold til å gi dugelige lærere bedre arbeidsforhold, sier hun.

- Bedre lærerutdanning, økt timetall, økt skrive-, regne- og leseundervisning i grunnskolen, økt satsing på IKT, avbyråkratisering og større handlefrihet er like viktig for å styrke kvaliteten. Clemet vil ta et initiativ raskt for å få til et møte og samarbeid med organisasjonene i skolen.

<B>FÅR PEPPER:</B> Kristoin Clemet tar selvkritikk etter uttalelsene om dagens lærere i går kveld.
Hele Norges coronakart