Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kleppa er rystet forskjellene

Sosialminister Magnhid Meltveit Kleppa er rystet over Statoil-sjef Harald Norvik._Hans utspill om økte forskjeller mellom folk må virke svært provoserende på alle som sliter i hverdagen for å få det til å gå rundt, sier Kleppa til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialministeren som har et særlig ansvar for de svakest stilte i samfunnet, er rystet over utspillet fra Statoil-sjefen. Sentrumsregjeringen er opptatt av å minske forskjeller i Norge, ikke øke dem, understreker hun.

-Når den øverste lederen i Statoil er opptatt av å skape forståelse for økte lønnsforskjeller, er det svært provoserende. Det var et meget uheldig utspill, sier Kleppa til Dagbladet.

Hun er bekymret over rikmannskulturen som brer om seg.

Elitekultur

_Forskjeller vil det fremdeles være. Men vi ser nå en spesiell demonstrasjon av velstand og rikdom som må virke svært provoserenede på de som har lite. NHO-menyen er en episode. Men understreker at det brer seg en elitekultur her i landet. Stadig flere ser seg som del av en elite hvor det å vise fram svære eiendommer og spise eksklusive måltider hører med. De bryr seg ikke hvordan vanlige folk har det.

Det kan se ut som utviklingen i Norge går i retning av at de som har fått sin rikelige andel vil vise fram sin velstand og tydeliggjøre forskjeller. Dette er en kultur vi i stor grad har vært spart for i dette landet.

Når en mann som Harald Norvik, som kommer fra sosialdemokratiet, vil ha økte lønnsforskjeller, viser det at denne typen tenkning har fått innpass i brede miljøer. For meg som sosialminister blir det desto viktigere å tydeliggjøre hvordan situasjon er for de som befinner seg i den andre enden, sier Kleppa.

Løfte nedenfra

Hun varsler at regjeringen vil fremme tiltak for å ta mer fra de rikeste og løfte de svakeste.

_Vi vil løfte nedenfra. Regjeringen vil bruke skattepolitikken, sosialpolitikken, boligpolitikken og lønnspolitikken til utjevning, sier hun.

_Det er noen grupper som helt klart har sakket akterut i velstandsutviklingen som de fleste har tatt del i. Det er noen barnefamilier som åpenbart sliter, noen innvandrere, noen enslige forsørgere, noen funksjonshemmede, noen sosialklienter og noen eldre, sier Kleppa, som minner om at 1000 mer til minstepensjonistene som er vedtatt, vil gi mer penger til en del eldre og uføre.

I meldingen om forskjells-Norge som kommer neste år, vil Kleppa blant drøfte virkningene av den såkalte arbeidslinja. Et utslag av den er at varigheten på overgangsstønaden for aleneforeldre etter stortingsvedtak reduseres fra 10 til fem år.

Dramatisk

_Dette er et dramatisk kutt. De som ikke har kommet inn i jobb eller utdanning etter fem år, er ille ute. Da er sosialkontoret alternativet. Meldingene fra mange aleneforsørgere tyder på at arbeidslinja har fungert bra for dem som har kommet inn i prosjekter eller fått arbeid, men fungert som en ekstrabelastning for dem som har blitt stående utenfor.

Derfor vil jeg følge utviklingen på dette området nøye. Vi må godta at ikke alle kan fungere i et arbeid og sørge for at de får sin livskvalitet bedre ivaretatt enn i dag for, sier Kleppa.

Heve kvinnelønna

_Ifølge Voksenåsen-erklæringen vil regjeringen arbeide for mindre lønnsforskjeller. Dere lover spesielt å bedre situasjonen for kvinneyrkene. Hvordan vil regjeringen medvirke til det?

_Regjeringen er ikke fornøyd med lønnsfordelingen i dag. Og det ligger klare og forpliktende formuleringer i Voksenåsen-erklæringen. Men utover det kan jeg ikke si noe konkret nå, sier Kleppa.

Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!