Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kleppa vurderer å ta Hurtigruta-saken for EFTA-domstolen

ESA mener Hurtigruten fikk millioner i ulovlig statsstøtte.

VURDERER Å KLAGE ESA-AVGJØRELSE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
VURDERER Å KLAGE ESA-AVGJØRELSE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge EFTAS overvåkningsorgan ESA har Hurtigruten har fått ulovlig statsstøtte, og mener det er i strid med EØS-avtalen. Dermed må Hurtigruten betale tilbake flere millioner kroner.

Men samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil nå vurdere å ta saken til EFTA-domstolen.

- ESA har i dag gjort to vedtak. Det ene er at de har godkjent burdet vi la til grunn for den nye avtalen med Hurtigruten mellom 2012 og 2019. Klagen er avvist, og det er svært gledelig, sier Kleppa til Dagbladet.

Om ekstrabevilgningen fra staten på 181 millioner kroner i 2008, som ESA mener er i strid med EØS-avtalen, sier Kleppa at det kan være aktuelt å klage avgjørelsen til EFTA-domstolen.

- Først vil jeg si at jeg er svært glad for at vi berget Hurtigruten fra konkurs i 2008 ved å inngå en tilleggsavtale. Nå skal vi se nøye gjennom avgjørelsen fra ESA og tilhørende premisser. Først da vet vi om det er grunnlag til å klage den inn for EFTA-domstolen, sier Kleppa.

- Det er noe vi vurderer. Det viktigste for oss var å redde Hurtigruten.

- Så det er med andre ord sannsynlig at avgjørelsen klages inn til EFTA-domstolen?

- Det vil jeg komme tilbake til når jeg har sett selve avgjørelsen med tilhørende premisser.

- Det viktigste for oss i dag er at det lå inne en klage hos ESA som gjalt avtalen vi skal sette i verk fra 2012, og at den ble avvist. Det har sikret daglige avganger hele året fra 34 havner i åtte år, sier Kleppa.

- Personlig mener jeg også den store saken er framtida. Fra 1. januar 2012 er det en robust avtale som settes i verk.

Saken oppdateres.

- FIKK ULOVLIG STØTTE: Hurtigruten fikk ulovlig statsstøtte, konkluderer ESA. Her fra Hurtigruten minutt for minutt på vei fra Bodø. Foto: Bjørn Erik Olsen
- FIKK ULOVLIG STØTTE: Hurtigruten fikk ulovlig statsstøtte, konkluderer ESA. Her fra Hurtigruten minutt for minutt på vei fra Bodø. Foto: Bjørn Erik Olsen Vis mer