Kleppe ut mot ordføreren: - Barnslig!

Demokratene gjorde et brakvalg i Kristiansand, og blir det tredje største partiet i byen. Men ingen vil samarbeide med Vidar Kleppe.

VINNER: Vidar Kleppe og Demokratene er de store valgvinnerne i Kristiansand, men blir neppe invitert i det gode selskap av den grunn. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
VINNER: Vidar Kleppe og Demokratene er de store valgvinnerne i Kristiansand, men blir neppe invitert i det gode selskap av den grunn. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Lokalvalget i Kristiansand har vært preget av en kunstsilo, en veiutbygging med dertil hørende bompenger og flytting av havna.

Partiet som ser ut til å ha tjent aller mest på bråket i sørlandsbyen er Demokratene, med Vidar Kleppe i spissen. Den tidligere stortingsrepresentanten for Frp, som stiftet Demokratene etter å ha blitt kastet ut av Frp i 2001, får nå med seg ni partikolleger i bystyret.

Holdes borte fra samtaler

Partiet er nå det tredje største partiet i Kristiansand, med 13,5 prosent oppslutning. Det er en framgang på 9,6 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

- Det er fordi vi lytter og hører på folket i alle viktige saker, sier Vidar Kleppe til Dagbladet onsdag morgen, når han blir bedt om å forklare brakvalget.

Han peker også på de tre stridssakene i valgkampen, og jobben han har lagt ned gjennom mange år i bystyret i Kristiansand.

- Jeg kommer med alternative løsninger når jeg er uenig, sier Kleppe.

Men det sterke valgresultatet til tross, det er lite som tyder på at Kleppe vil få hånda på rattet i kristiansandspolitikken de neste fire åra.

For natt til tirsdag var det sonderinger om et valgteknisk samarbeid i Kristiansand. Skal nåværende ordfører Harald Furre sikre seg flertall må han ha med seg ikke mindre enn sju andre partier.

Frp, KrF, Senterpartiet, Venstre, Pensjonistpartiet og Partiet De Kristne har vært involvert i de innledende sonderingene med Høyre. Men de sju partiene trenger fremdeles å få med seg MDG for å sikre flertallet, skriver Fædrelandsvennen.

På den måten holder de også Demokratene borte fra makta.

- De har standpunkter som står langt fra våre, har ordfører Furre uttalt til Fædrelandsvennen.

En ting er at Demokratene og Høyre er uenige om de store sakene i Kristiansand, men demokratene er også et høyreradikalt parti.

Partiet er selverklært nasjonalistisk og i prinsipprogrammet skriver de at de «er det eneste partiet som går mot den liberalistiske globaliseringen som ødelegger vår norske kultur, våre verdier, vår frihet og demokrati.»

- Barnslig

Kleppe reagerer på at Furre ønsker å holde ham borte fra det gode selskap, og ikke inviterer Demokratene til samtalene.

- Jeg tenker at det er barnslig. I et demokrati på trauste og gode Sørlandet, må det gå an å snakke sammen, men han har låst alle dører. Alle som er politisk interessert vet at dersom du skal ha et dyktig flertall i Kristiansand så finnes det ikke en bedre lagspiller enn meg og Demokratene, sier Kleppe, og legger til:

- Men er vi ikke på lag, så er vi gode på å drive opposisjonspolitikk.

GODE MENINGSMÅLINGER: Vidar Kleppe og Demokratene kan se ut til å gjøre et svært godt valg i Kristiansand. I et intervju med Dagbladet forteller Kleppe at han nå ønsker seg tilbake til Stortinget. Video: Emilie Rydning. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

Kleppe har i valgkampen vært den mest tydelige motstanderen av den såkalte Kunstsiloen, sammen med protestpartiet Tverrpolitisk Folkeliste, som til slutt kunne notere seg for 5,5 prosent av stemmene.

Kunstsilo til 610 millioner

Bakgrunnen for debatten er at milliardær Nikolai Tangen har gitt kunstsamlingen sin verdt 400 millioner kroner til fødebyen, med et klart ønske om at den skal stilles ut i siloen nede ved havna i Kristiansand.

I sommer ble de endelige vedtakene gjort i både fylkeskommunen og bystyret, og ifølge Fædrelandsvennen vil det koste 610 millioner (eksklusiv moms) å realisere Kunstsiloen.

Kristiansand kommunes bidrag er på 50 millioner kroner.

- Flertallet i bystyret skyndet seg for å få gjennom disse sakene uten en normal saksbehandling før valget. De har holdt seg innenfor rammene av det som er en lovlig prosedyre, men for velgerne virker dette som hastverk, sier Kleppe.

Selv om Kleppes motstand mot Kunstsiloen er stor, innser han at han neppe får gjort noe med det nå.

- Sånn som flertallet er sammensatt, vi hadde jo håpet på enda større endringer, så er det vanskelig å gjøre noe med det, sier Kleppe.

Vil stanse veiprosjekt

Han og partiet vil likevel jobbe for å se på de 8,4 millioner kronene som Kunstsiloen skal få i støtte fra kommunen hvert år. I tillegg skal fylket bidra med 7,4 millioner.

Selv om Kleppe og Demokratene ikke får endret på Kunstsilo-vedtaket, ser han for seg at de kan få avgjørende betydning i to andre spørsmål som har preget valgkampen i Kristiansand.

Det ene dreier seg om Gartnerløkka, et tungt trafikkert område i Kristiansand sentrum, der et nytt veiprosjekt skal bidra til å løse opp i trafikkproblemene i området. Utbyggingen har en anslått kostnad på over 3 milliarder.

- Galimatias, mener Kleppe.

I november 2018 vedtok Kristiansand kommune å forlenge dagens bompengeordning for å finansiere utbyggingen.

I tillegg er Demokratene motstandere av bygging av ny containerhavn i Kongsgård/Vige i Kristiansand, som politikerne har vedtatt for å flytte båttrafikken ut av sentrum.

I disse sakene har Kleppe større tro på å få gjennomslag.

- Ønsker lykke til!

Men inntil videre ser det altså ikke ut til at den erfarne politikeren får være med i det gode selskap.

- Hvordan tror du de neste fire åra blir i Kristiansand?

- De pleier jo alltid å være tidlig ute, allerede på valgkvelden, med å peke ut ordfører og varaordfører, men det har de ikke nå. De sliter med å forene ild og vann. Vi får ønske lykke til, sier Kleppe.

- Men døra di står åpen?

- Ja, ja. Døra mi står åpen for alle, selvfølgelig.

Ordfører Harald Furre hadde tirsdag ikke tid til å snakke med Dagbladet.