Kleppes utfordrer: Jeg er ingen nikkedokke

KJEVIK (Dagbladet): - Jeg er ingen nikkedokke for Carl I. Hagen, men derimot sta som et esel, sier Åse Schmidt (40), den ukjente SAS-jenta som lørdag skal kjempe mot Vidar Kleppe om stortingsplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter henne mens alle fly er forsinket, og hun skal prøve å skape orden i kaoset på Kjevik flyplass. I partiet er det minst like ille. Jobben hennes i SAS er å passe på at flyene ikke er for tunge. Jobben hennes på lørdag er å gjøre Carl I. Hagens liv lettere. Da må sørlandskjempen Vidar vike førsteplassen for lille Åse.

- Fremskrittspartiet skulle ha vært litt mer som arbeidsplassen min, hektisk, men med lagarbeid. Nå er det for preget av solospillere og brølaper.

- Så verstingen Kleppe må bort?

- Versting er et krast ord, og poenget er ikke at partiet skal kvitte seg med Kleppe. Det er Kleppe selv som har valgt seg ut med sin linje. Han hadde vært en naturlig del av Frp hvis han hadde tilpasset seg demokratiske vedtak. Men så langt har han valgt konfrontasjon.

Trenger meg

- Men hva er viktigst: At du blir valgt eller at Kleppe vrakes?

- Den var vanskelig. Det største i mitt liv vil ikke være å komme på Stortinget, men Vest-Agder er viktig for meg. Jeg appellerer muligens til andre typer velgere enn Kleppe, selv om vi står for den samme politikken, sier Schmidt. Trebarnsmoren som er gift med en utenlandsk statsborger, vestlig sådan, vet at hun utfordrer gammelmannskulturen rundt Kleppe. Hun har bodd mange år i Tyskland og England og kan ikke tenke seg å bruke den samme retorikken som motstanderen;

- Det moderne Norge trenger en annen type politiker.

Nikkedokke?

Åse Schmidt er lokalpolitiker i Mandal, men også sentralstyremedlem i Frp. Nå blir hun beskyldt av formannen i nominasjonskomiteen, Olaf Messel, for å være «nikkedokka» til Carl I. Hagen.

- Jeg er det totalt motsatte. Folk som kjenner meg vet at jeg er sta som et esel. Men i motsetning til visse andre følger jeg opp demokratiske vedtak i partiet, sier Schmidt.