Kler av myten om Gro

I morgen kommer nok en Gro-bok. Den er langt fra noe festskrift. Blant annet var hun flink til å tåkelegge politiske valg, sier professor Dag Østberg, som har skrevet «Statskvinnen Gro Harlem Brundtland og nyliberalismen» sammen med idéhistoriker Håvard Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TÅKELA: Gro var flink til å tåkelegge politiske valg. Hun snikinnførte blant annet nyliberalisme, hevder forfatterne.

Med sin sosiale bakgrunn, sitt språk, kjønn og moderlige image var hun spesielt egnet til å lede Arbeiderpartiet og landet fra et overføringssamfunn til markedsliberalisme uten å møte særlig motstand. Hun snikinnførte nyliberalismen, heter det i boka.

Dette er blant tesene til sosiologiprofessor Dag Østerberg og idéhistoriker Håvard Nilsen.

Landsmoder

Gro blir fortsatt hyllet verden over for sin politikerkarriere. Her i landet blir hun rangert blant vår aller største politiske ledere.

Men boka fra Østerberg og Nilsen er ikke noe nytt festskrift om Gro. De prøver å forklare hvorfor Gro - først som ung, fremadstormende kvinne i den mannsdominerte politikken og etter hvert som landsmoder - passet perfekt til å lede avideologiseringen og høyredreiningen av Ap.
Fordi hun symboliserte kvinnefrigjøringen og ble en samlende landsmode, kunne hun kaste et forsonende skjær over sosialdemokratiets tilslutning til nyliberalismen. Slik har hun gjort partiet attraktivt også for nyrike, mener de to.

Ingen hyllest

- Biografier om politikere har en tendens til å få et hyllende preg. Denne er ingen hyllest til Gro. Vi har derimot prøvd å forstå det politiske grunnlaget for dyrkelsen av Gro og hvorfor hun var en skikkelse som passet spesielt godt til å lede forvandlingen av Ap.

- Det er blitt klaget over at hun snakket svevende og uklart. Men det var nødvendig, det hadde en retorisk funksjon. Hun var flink til å tåkelegge politiske valg.
- På 70-tallet snakket man om «sniksosialisering». Med Gro har det vært «snikkapitalisme». Parallelt med en retorikk om solidaritet fortsatte hun dereguleringen etter Willoch, sier Dag Østerberg.