Kler seg syke

Fysioterapeuter mener jenter kler seg til muskelplager når de holder pusten i korte topper. Jentene pådrar seg rygg- og nakkesmerter i sin streben etter å se slanke ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Moten med korte topper er et uttrykk for den voldsomme kroppsfikseringen i samfunnet. Unge jenter tvinger seg inn i et unaturlig puste- og bevegelsesmønster for at magen skal se flat ut, sier Nanna Hauksdottir, som er lærer ved fysioterapiutdanningen ved Høgskolen i Tromsø.

Hun forklarer at jentenes bevegelser hemmes når de holder pusten og det fører til muskelspenninger som over tid belaster både rygg og nakke.

15-åringene Ingrid Bertheussen og Lise Føreland er slanke jenter som gjerne viser magen i korte topper. De forteller om et enormt press for å se tynn ut i moteriktige klær.

Ikke godt

- Moten styrer ungdom veldig mye, og klærne vises alltid på tynne modeller. Vi hører stadig at folk klager over at de er for tykke til å ha på seg tettsittende moteklær, sier Føreland.

Begge tror fysioterapeutene har rett når de sier at mange holder magen inne i korte topper.

- Når jeg har på meg en kort topp, prøver jeg å være rett i ryggen og jeg passer på hvordan jeg sitter. Jeg har prøvd å puste uten å bruke magen og det er ikke godt, men jeg hadde aldri trodd det kunne være skadelig, sier Bertheussen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer