JAKKEBRÅK: Da USAs førstedame, Melania Trump, tirsdag denne uka skulle besøke en rekke migrantbarn som har blitt skilt fra sine foreldre, brukte hun denne jakka på reisen. På jakka står det «I really don't care. Do u?». Det fikk førstedama mye kritikk for. Foto: Reuters / NTB Scanpix
JAKKEBRÅK: Da USAs førstedame, Melania Trump, tirsdag denne uka skulle besøke en rekke migrantbarn som har blitt skilt fra sine foreldre, brukte hun denne jakka på reisen. På jakka står det «I really don't care. Do u?». Det fikk førstedama mye kritikk for. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Klesmerker med jakke-protest mot Melania

Ble kritisert for å ha besøkt migrant-barn iført jakke med påskriften «I really don't care. Do u?». Nå svarer den amerikanske klesbransjen.

Over 2000 barn har blitt skilt fra sine foreldre ved den meksikansk-amerikanske grensa de siste ukene. Foreldrene har blitt anholdt av amerikanske grensemyndigheter, for å ha tatt seg inn i USA ulovlig.

Deretter har foreldrene og barne blitt skilt fra hverandre.

Praksisen, som ble innført av USAs president Donald Trump, har blitt viden kritisert av både demokrater og republikanere.

Og da Melania Trump, USAs førstedame, skulle besøke barn som har blitt skilt fra sine foreldre tirsdag denne uka, fikk også hun kritikk.

Ikke på bakgrunn av uttalelser eller politikk, men for sitt valg av jakke. Den hadde nemlig påskriften «I really don't care. Do u?»

Nå slår flere amerikanske klesmerker tilbake mot Melanias jakke-valg med egne jakker som har et motsatt budskap.

VED DET HVITE HUS: Det er i et av auditoriene ved Det hvite hus at president Trump og visepresident Mike Pence har samlet en gruppe personer som skal være pårørende til «ofre for ulovlige innvandrere». Video: CNN Vis mer

«I really do care. Don't you?»

The Guardian omtaler et selskap, Wildfang, som samme dag som Melania ble avbildet med jakka på vei til migrant-barna, hadde laget sin egen versjon.

På den er budskapet det motsatte: «I really do care. Don't you?», heter det på Wildfangs versjon.

- Jeg tenkte: Hva med å lage ei jakke med motsatt budskap? Hvorfor lager vi ikke ei jakke som gjør noe godt i verden, sier Emma McIlroy, Wildfang-sjef, til The Guardian.

AVVIST: Donald Trump prøvde forgjeves å ta hånda til kona Melania Trump tirsdag. Video: CNN Vis mer

For alt overskuddet fra salget av jakka, blir nemlig donert til et Texas-hospits hvor mange av migrant-barna bor.

Et annet amerikansk selskap, Pop City, har også lagd klær med liknende budskap. Også de vil donere bort alt overskuddet fra klessalget, skriver CNN.

- Ikke skjult budskap

Melania Trump ble avbildet med jakka like før hun gikk om bord flyet, som skulle til den amerikansk-meksikanske grensa.

I sosiale medier tolker flere det som at jakkas påskrift var en referanse til migrantfamiliesaken, men Donald Trump har en helt annen forklaring.

- Påskriften på Melanias jakke refererer til de falske mediene. Melania har forstått hvor uærlig de er, og hun bryr seg virkelig ikke lenger! skrev presidenten på Twitter natt til fredag.

Melania Trumps kommunikasjonsdirektør, Stephanie Grisham, nektet imidlertid for at det var noe skjult budskap bak jakkevalget.

- Det var ei jakke. Det var ikke noe skjult budskap. Etter dagens viktige besøk til Texas så håper jeg at media ikke vil fokusere på førstedamens garderobe, sa Grisham tidligere denne uka.

ELSKET OG KRITISERT: I snart ett år har Melania Trump vært førstedame. På denne tiden har hun rukket å bli mer populær enn ektemannen ifølge en Gallup-undersøkelse. Likevel har Melania, i likhet med Donald Trump, fått kritikk. Video: CNN Vis mer

Slik gikk det altså ikke. Av flere grunner.

Skal ha påvirket ektemannen

For da det stormet som verst rundt migrantfamiliesaken, gikk Melania ut og kritiserte praksisen offentlig.

- Fru Trump hater å se barn bli atskilt fra sine familier, uttalte Melanias talskvinne Stephanie Grisham til People tidligere i uka, og la til at Melania ba Demokratene og Republikanerne om å samle seg for å fikse landets innvandringspolitikk.

Og tidligere denne uke ble Trump tvunget til å snu, og lovte at han ville gjenforene barna med sine foreldre. Det er fortsatt uklart hvordan og når dette skal gjennomføres.

Det er uvanlig at førstedamen uttaler seg så konkret om ektemannens egen politikk, selv om uttalelsen vanskelig lar seg lese som direkte kritikk av Trumps administrasjon.

Men det stopper ikke der, for da Trump onsdag kveld undertegnet direktivet som satte en stopper for atskillelsespolitikken, hevdet flere amerikanske medier at Melania og Ivanka Trump har jobbet i kulissene for å få presidenten til å snu i saken.

Er selv innvandrer

Melania Trump het tidligere Melania Knauss, og er selv en innvandrer. Hun ble født i Novo Mesto i Slovenia, daværende Jugoslavia. Hun er tidligere supermodell, og flyttet til USA i 1996, og fikk oppholdstillatelse i landet i 2001.

Hun giftet seg med Donald Trump i 2005, og ble amerikansk statsborger i 2006.

De to møtte hverandre i september 1998 på en fest i New York City, en fest Trump faktisk gikk til sammen med norske Celina Midelfart, skriver Vanity Fair.

Midelfart har nektet for at hun og Trump har hatt en romanse, ifølge TV 2.

VIL FORHINDRE MOBBING: Under en en kampanjetale uttalte Melania Trump at hun blant annet vil jobbe mye med å forhindre mobbing på sosiale medier. Mange reagerer på dette ettersom ektemannen Donald gang på gang fremstår som et netttroll på Twitter. Video: CNN Vis mer